Compaq en IBM doen samen greep naar opslagmarkt

Compaq en IBM hebben vorige week de handen ineen geslagen op het gebied van open opslagsystemen die zowel mainframes als Unix-servers bedienen. De komende drie jaar zullen de twee computerfabrikanten elkaars opslagproducten wederverkopen. De gezamenlijke investering voor dit alles bedraagt een miljard dollar.

Compaq-president Michael Capellas verwacht dat deze samenwerking vanaf het vierde kwartaal van dit jaar aanzienlijke extra omzet genereert. De alliantie voorziet ook in de ontwikkeling van opslagsystemen die complete interoperabiliteit bieden.
Dat doel moet binnen de komende twaalf maanden bereikt worden, zegt Kasper Rorstedt, vice-president van Compaqs enterprise-groep voor de emea-regio (Europe, Midden-Oosten en Afrika). De systemen van de partners kunnen op basisniveau reeds gegevens uitwisselen en zijn ook gezamenlijk te beheren, aldus de leveranciers.

Open opslag

De samenwerking moet vaart zetten achter de ontwikkeling van industriestandaarden voor open opslag. Rorstedt spreekt echter tegen dat de twee bedrijven standaardenorganisaties als de Snia (Storage Network Industry Association) willen omzeilen. "Wij zitten immers in de bestuursraad van die organisatie." De topman erkent wel dat Compaq en IBM de Snia onder druk willen zetten via de markt.
IBM heeft nu toegang tot de middelzware Storageworks-opslagsystemen van Compaq alsook diens Versastor-technologie voor storage area networks (san's). Compaq op zijn beurt wint de zware Shark-opslagsystemen van IBM. Daarnaast verbreedt Compaq zijn vorige maand gesloten licentie op de beheerprogrammatuur van IBM-dochter Tivoli. Die semi-zelfstandige dochter tekende begin juni overigens een soortgelijk contract met opslaggigant EMC.
Juist die IT-leverancier vormt volgens analisten het doelwit van deze nieuwe opslagsamenwerking. Daarnaast zouden de twee ook server- en opslagleverancier Hewlett-Packard (HP) de pas af willen snijden. Directeuren en vice-presidenten van Compaq en IBM ontkennen dit en zeggen niet concurrenten maar juist klanten in het vizier te hebben.

Uithaal

EMC-woordvoerder Mark Fredrickson reageert fel: "Dit zijn twee serverfabrikanten die de afgelopen jaren marktaandeel hebben verloren op het gebied van opslagsystemen. Ze worden links en rechts ingehaald door Hewlett-Packard, Sun en Dell."
Uit cijfers van onderzoeksbureau IDC blijkt echter dat juist Compaq de grootste leverancier is van schijfopslagsystemen met een marktaandeel van 20,6 procent. EMC volgt met 14,4 procent, terwijl IBM de derde plaats bekleedt met 12,8 procent. HP is vierde met 8,1 procent en Sun bezit 7,5 procent van die opslagmarkt. IDC beraamt dat de wereldwijde omzet uit opslagsystemen en beheersoftware tegen het jaar 2003 op 48 miljard dollar ligt.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.