Processorstrijd laait weer op

De strijd om de basis-PC is weer opgelaaid met AMD's introductie van de Duron processor, een goedkope versie van de Athlon. Intel antwoordde binnen een week met hoger geklokte Celerons. Het Taiwanese Via is in potentie de prijsbreker in dit marktsegment.

Duron heeft 64 kilobyte L2-cache aan boord, maar door een nieuw ontwerp is de chip toch maar 100 vierkante millimeter groot. De microprocessor is gebaseerd op dezelfde processorkern als de Athlon en zal geen enkele moeite hebben om naar gigahertz-snelheden te klimmen. Duron zal veel hogere prestaties hebben dan Celeron vanwege een snellere 200 MHz bus.
MicroDesign Resources verwacht dat AMD zijn Duron niet agressief zal kunnen prijzen. Volgens deze marktonderzoeker is Duron met 100 vierkante mm behoorlijk veel groter dan de 78 mm2 voor de K6-2. "AMD zal Duron daardoor niet beneden de 60 dollar prijzen", verwacht MDR.
Dit biedt kansen voor de Cyrix III processor van Via. Dit Taiwanese bedrijf nam zowel de Cyrix-divisie van National Semiconductor als het Centaur ontwerpteam van IDT over. Nu blijkt dat de door Cyrix ontwikkelde Joshua-processorkern niet aan de verwachtingen voldoet. Via heeft dit Cyrix-ontwerp in de Cyrix III vervangen door de WinChip 4 microarchitectuur van Centaur. Via laat de processor maken in een geavanceerd 0,18 micron fabricageproces van Tsmc uit Taiwan. In dit proces zal de Cyrix III een kloksnelheid van 533 tot 667 MHz kunnen bereiken. Met een oppervlak van 76 mm2 is hij bijna 30 procent kleiner dan Duron en Celeron. Via prijst zijn Cyrix III op 160 dollar voor de 667 MHz versie. De officiële prijs voor de 667 MHz Celeron is 170 dollar. Via heeft echter nog volop ruimte om een prijzenslag aan te gaan. MDR schat de productieprijs van de Cyrix III op 35 dollar.  RR

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-14T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.