IBM-troef helpt Apple

Powerpc 970-processor introduceert 64-bit desktop

Apple onthulde vorige week G5-machines met de Powerpc 970-processor van IBM. Die chip, waarvan de ontwikkeling in oktober vorig jaar is onthuld, biedt het bedrijf weer een stevige toekomst wat betreft hardware. Powerpc-leverancier Motorola lijkt nu beperkt tot laptopchips.

IBM versus Motorola
IBM's processorhulp aan Apple heeft al in 1999 geruchten opgewekt dat Motorola's rol als Powerpc-hofleverancier voor de Macintosh op z'n laatste benen zou lopen. Dat is tot op heden nog altijd niet waar gebleken. Apple-president Steve Jobs was bij de onthulling van de G5 vorige week echter uitermate lovend over de relatie met IBM, die zowel ontwikkeling als productie omvat.
Daarnaast is er het feit dat Motorola de Powerpc-architectuur niet heeft weten te ontwikkelen naar het niveau dat Apple nodig heeft. Dit is te wijten aan de richting die de chipproducent zelf is ingeslagen: het zet zijn processoren vooral in voor ingebedde apparatuur en ontwerpt dus daarvoor. Die markt heeft immers andere eisen dan de markt voor desktopprocessoren, maar komt wel weer overeen met de laptopprocessormarkt.
IBM heeft met het Powerpc-platform jaren geleden al het serverpad ingeslagen. Dit heeft geleid tot de Power-processoren in de I-series (AS/400) en P-series (RS/6000), en die met ingang van de aanstaande vijfde generatie ook dienst gaan doen in de Z-series (S/390-mainframes). Toch heeft IBM zijn Power4-ontwerp aangepast om te komen tot de Powerpc 970, door Apple G5 genoemd.
Vanwege het tegenovergestelde uitgangspunt biedt IBM's Powerpc-variant nu meer paardenkrachten dan Motorola's processorlijn. Apple lijkt met deze tweedeling goed te boeren: het krijgt enigszins gespecialiseerde processoren voor zijn verschillende productlijnen. Een aanpak die Intel en AMD ook hanteren, eerstgenoemde nu nog meer met zijn Pentium M - kern van het Centrino-chippakket.

Apple riep eind 1999 al de hulp in van IBM. Die computerreus is al vanaf het begin lid van de Powerpc-alliantie, in 1995 opgezet door en bestaande uit Apple, IBM en Motorola. In eerste instantie haalde de Macintosh-leverancier IBM aan boord voor de productie van G3- en G4-processoren. Later is die relatie aangehaald om ook ontwerpwerk te omvatten.
De vruchten daarvan zijn vorige week onthuld met de G5-processoren in de nieuwe Macintosh-machines. Die Powerpc 970-chip is ontworpen door Apple en IBM. Laatstgenoemde fabriceert de G5 in zijn gloednieuwe fabriek in East Fishkill (New York), ter waarde van drie miljard dollar, die chips produceert op 130 nanometer in plakken (wafers) van 300 milimeter.

Geavanceerd

IBM wendt een groot deel van zijn geavanceerde chiptechnologieën aan voor de 970. De processor heeft onder meer koperen transistorverbindingen en sillicium op isolatiemateriaal (soi). Daarnaast heeft IBM ook productietechnologie in huis voor transistoren van sillicium-germanium en verbeterde laag-k diëlektrische isolatie voor de chipbedrading.
In de praktijk zet de G5 dan ook een indrukwekkend gamma aan technische specificaties neer. De chip draait op kloksnelheden van 1,6 tot 2 GHz. Het heeft een systeembus met een snelheid van 1 GHz, ondersteunt in eerste instantie 400 MHz ddr-geheugen middels een 128-bit geheugenbus, is voorzien van een AGP 8x Pro-videokaartinterface en heeft een Hypertransport-ruggengraat op een snelheid van 800 MHz. Dat laatste ondersteunt de snelle (133 MHz) pci-x poorten voor insteekkaarten en dual serieel ata (1,5 Gigabit per seconde) voor interne harde schijven en optische opslagapparaten.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.