Gebruikersvereniging berustend over Compaqs samenspel met Intel

Consolidatie

Compaqs overdracht van zijn Alpha-processortechnologie aan chipproducent Intel vorige week heeft de markt overvallen. Gebruikersverenging Decus (DEC User Group) reageert berustend op het opgaan van het Alpha-platform in Intels 64-bit processorreeks (IA-64) Itanium.

De marktpenetratie van de Alpha-processor is ondanks de goede technologie toch niet echt op gang gekomen", reageert Henk Stiekema, voorzitter van de Decus. Die vereniging valt sinds Compaqs overname van Digital (DEC) onder de algemene Compaq-gebruikersgroep die ook Tandem-gebruikers onder zich schaart. "In wezen heeft Compaq hetzelfde probleem als Philips: uitvinder van goede technologie, maar slechte uitbater daarvan."
"Compaq is nu wat strenger bezig; het kijkt meer naar het rendement. En hardware, waaronder de processor, wordt nu eenmaal minder belangrijk. Bovendien was er al een overgang in het vooruitzicht; voor de Himalaya's naar de Alpha-processor. Ik hoor van Himalaya-gebruikers dat ze dan liever overgaan naar de Itanium, omdat we dan namelijk het momentum van de massamarkt krijgen."

Niet meer schrikken

Stiekema ziet niet op tegen de komende migratie van hardware en software. "Dat is immers al eerder gedaan: van de PDP-11 naar de VAX en toen van de VAX naar de Alpha. Gebruikers schrikken er niet meer van. Bovendien is in het kader van het millenniumprobleem veel broncode reeds opgespoord, doorgenomen en opgeschoond. Het hercompileren daarvan valt dus wel mee."
"Ik zie zelfs goede mogelijkheden, bijvoorbeeld door 64-bit Windows in een eigen partitie te draaien naast Tru64 op één machine. Ik was dan ook triester toen de ontwikkeling van NT op Alpha werd stopgezet." Dat deed Compaq eind augustus 1999, kort vóór het schrappen van de vertaling van zijn Unix-variant Tru64 voor Intels 64-bit processorplatform.
De Decus-voorzitter erkent dat het nog maar afwachten is hoeveel Alpha-technologie wordt opgenomen in Intels Itanium-platform. "Hoe dicht blijft het bij de Alpha? Dat moet nog duidelijk worden. Zolang Open VMS en Tru65 maar draaien, ben ik tevreden." De Nederlandse Compaq-gebruikersvereniging (Nlcug) zet nu wel een werkgroep op om Compaqs overeenkomst met Intel en de uitwerking daarvan tegen het licht te houden.

Komt nog

Intel reageert bij monde van strategisch marketingmanager Alan Priestly van de Enterprise Platform Group. "We doen nu nog geen uitspraken over welke technologie of welke functies worden opgenomen in een toekomstig lid van de Itanium Processor Family." De chipproducent heeft onlangs zijn 64-bit chipreeks de serienaam Itanium gegeven, naar de veelvuldig uitgestelde eerste loot daarvan - voorheen bekend onder de codenaam Merced.
Priestly bevestigt dat de Alpha-technologie zeker niet opgenomen wordt in Intels tweede 64-bit processor, McKinley. "Wij produceren nu proefexemplaren. Die chip moet in de eerste helft van 2002 op de markt verschijnen." Analisten speculeren dat Intel pas tegen de derde generatie IA-64, codenaam Madison, toe is aan het verwerken van Alpha-eigenschappen in zijn eigen processorlijn. "Deze overeenkomst met Compaq houdt wel een versnelling in van het IA-64 toekomstpad", aldus Priestly.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.