64-bit Xeon in de schappen

Intels Pentium-variant met AMD-compatibiliteit maakt debuut

Intel brengt zijn eerste semi-64-bit processoren op de markt. Deze Xeon-chips, codenaam Nocona, zijn in februari aangekondigd na toenemende geruchten over Intels noodplan Project Yamhill.

Multimedia-chipsets
De processorreus lanceerde begin vorige week ook nieuwe chipsets, snellere Pentium 4-processoren en moederborden met en voor die producten. Het betreft de 915G-, 915P- (codenaam Grantsdale) en 925X-chipsets (codenaam Alderwood). Intel benadrukt de geïntegreerde multimediamogelijkheden en richt zich daarbij voornamelijk op de consument en spiegelt die het digitale huis voor.
Enkele van die nieuwe moederborden zijn eind vorige week plots teruggeroepen vanwege een fabricagefout. Intel stelt dat dit een eenmalige fout is en ontkent met klem dat het aan zijn nieuwe 90 nanometer productieproces zou liggen. Pc's met de defecte chipsets kunnen diverse problemen hebben en zelfs weigeren te starten. Het probleem zit in de I/O Controller Hub (ICH6) en betreft moederborden die tussen 7 en 14 juni zijn geproduceerd. Intel roept moederbordproducenten op hun producten terug te roepen en biedt hun schadevergoedingen aan. Volgens Intel zijn de moederborden nauwelijks in handen van eindgebruikers gekomen.
Yamhill besloeg de uitbreiding van 32-bit processoren met 64-bit extensies van de instructieset. Intel-concurrent AMD deed dat al in zijn Athlon64- en Opteron-processoren, codenamen Clawhammer en Sledgehammer. De Athlon-producent presenteert dit als een natuurlijk migratiepad van 32-bit naar 64-bit. Intel stond tot februari dit jaar juist een directe overstap naar 64-bit voor met zijn Itanium-processor, die niet compatibel is met huidige 32-bit software.
Toen onthulde ceo Craig Barrett het 'slechtst bewaarde geheim van Silicon Valley', zoals hij het zelf noemde. Hij zei dat de aanstaande semi-64-bit Xeons tegen het einde van het tweede kwartaal op de markt zouden verschijnen. Die deadline is nu gehaald met de komst van de nieuwe Xeon.
De chip heeft een AMD-compatibele instructieset, die Intel EM64-technologie (Extended Memory 64-bit) noemt. De processor is gebaseerd op de 90 nanometer Prescott-kern van desktopchip Pentium 4. De kloksnelheid varieert nu van 2,8 tot 3,6 GHz, in stappen van 0,2 GHz, terwijl de systeembus (front side bus) op 800 MHz draait. Prijzen variëren van ruim 200 tot bijna 900 dollar per stuk in hoeveelheden van duizend stuks.
Intel biedt zijn semi-64-bit Xeon aanvankelijk voor tweeweg werkstations, maar wil snel uitbreiden naar servers - met meerdere processoren. Het is nog onbekend op welke termijn dat gebeurt. De productie van de tweeweg-uitvoering is nu op gang en ligt naar verwachting eind derde kwartaal op stoom.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.