Nieuwe Itanium 2 daalt af naar lichtere servers

Intel positioneert Madison-processor ook voor twee- en vierweg servers

Intels nieuwste Itanium-processor, codenaam Madison, is ook bestemd voor lichtere servers met twee en vier processoren. Dit zei de leverancier maandag tijdens de officiële onthulling van de nieuwe Itanium 2.

Die derde generatie van Intels 64-bit processorarchitectuur (IA-64) krijgt dus geen nieuwe naam of nummer. De producent geeft het onderscheid met de huidige, langzamere Itanium 2-chips aan middels de toevoeging 6M voor de Madison met 6 MB Level 3 cache-geheugen dat is geïntegreerd op het chipvlak (onboard).
De nieuwe chips draaien op kloksnelheden van 1,3, 1,4 en 1,5 GHz. Ze hebben respectievelijk 3, 4 en 6 MB cache. Het topmodel presteert volgens Intel 30 tot 50 procent beter dan de voorganger, die een snelheid van 1 GHz haalt en 3 MB L3-cache heeft. Later dit jaar verschijnt nog een Madison-variant met minder cache-geheugen.
Opvallend is dat Intel zijn Itanium-boodschap heeft aangepast. Madison is bedoeld voor lichtere servers en zware werkstations; machines met twee of vier processoren. Dat is normaliter het terrein van de Xeon-processoren.
Tegelijk met de Madison-chips onthulde Intel ook een nieuwe uitvoering van zijn Pentium 4-variant Xeon, codenaam Gallatin, voor werkstations en servers. Die 2,8 GHz chip heeft net als zijn 2 GHz voorganger 2 MB cache-geheugen en presteert volgens Intel maximaal 10 procent beter.

Onderscheid

"Het omslagpunt ligt bij 25 duizend dollar: duurdere servers vallen in het Itanium-bereik ", zegt directeur architectuurmarketing Erik Steeb. Hij benadrukt dat Intel en diens partners klanten met de Itanium een verzekering voor de toekomst bieden. "We investeren jaarlijks 9,5 miljard dollar in innovatie. Ongeveer de helft daarvan gaat naar onderzoek en ontwikkeling, en de rest naar fabricage."
Het totaalbedrag omvat echter ook investeringen voor Intels desktopchips, die nog altijd het gros van de productie - en omzet - vormen. "We delen dat investeringsbedrag niet op in segmenten", verklaart Steeb. Volgens onderzoeksbureau IDC heeft 90 procent van alle verkochte servers een Intel-processor (32- en 64-bit). Die IA-servers zijn goed voor 'slechts' 50 procent van de wereldwijde omzet uit serververkoop.

Serverpartners

Intel lanceerde de chip bijgestaan door partners als HP, Bull, IBM en SGI. HP onthulde tegelijk een nieuwe naam, Integrity, voor zijn Itanium-serverlijn. De serverleveranciers komen met nieuwe machines op basis van de Madison. SGI sloot begin vorige maand al een overeenkomst voor de levering van een Altix-supercluster met Madison-processoren aan het Amsterdamse rekencentrum Sara.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.