AMD wacht op oordeel EC

Intel-ceo: "Wij voeren een agressieve, maar eerlijke strijd"

AMD wacht in Europa op een veroordeling van Intel en zal daarna via de rechter schadevergoeding eisen. Dit zegt Julius Waller, adviseur van AMD in Brussel. AMD klaagde in 2000 bij de Europese Commissie (EC) over de marketingcampagnes en verkooppraktijken van Intel.

Het Europese onderzoek loopt nog. "De commissie heeft het onderzoek zeer serieus genomen", zegt Waller. Er is regelmatig contact tussen AMD en het caseteam. "Op het moment dat je lastige vragen krijgt over de zaak, weet je dat je serieus genomen wordt. Wij krijgen veel lastige vragen van de Europese Commissie."
Waller heeft vertrouwen in het oordeel van de EC. "Zij hebben al eerder gezegd grote bedrijven met monopolieposities aan te pakken." Hij ziet ook geen heil in een schikking. "De Europese economie is voor een groot deel afhankelijk van de ict-sector. Daarom raakt dit iedereen." Een schikking zou daarom onbevredigend zijn.

Amerikaanse aanklacht

AMD liet vorige week weten in de Verenigde Staten een antitrustzaak tegen Intel aan te spannen. AMD beschuldigt de Pentium-producent van rechtstreekse betalingen aan OEM's (original equipment manufacturers) om geen AMD-processors te kopen. Verder zegt AMD dat Intel reclamekosten van OEM's (deels) betaalt als zij de tekst 'Intel inside' erbij zetten of laten horen. Ook zou Intel haar processors tegen zulke lage prijzen verkopen dat AMD hier niet tegenop kan concurreren. Volgens Waller probeert Intel het marktaandeel van AMD zo onder de 10 procent te houden.
Intel-topman Paul Otellini is ervan overtuigd dat deze zaak in het voordeel van Intel wordt beslist. "Intel heeft altijd de wetten gevolgd in de landen waar we opereren. We voeren een agressieve strijd, maar wel een eerlijke. Dat zal niet veranderen."

Goede positie

De reden om nu naar de rechter te stappen is dat AMD nu in een goede positie op de markt verkeert, zegt Waller. "Als we deze rechtszaak vanuit een slechte marktpositie beginnen, zouden we als een slecht verliezer gezien kunnen worden."
AMD heeft vertrouwen in een goede afloop van de rechtszaak. Volgens Waller zal er daarom ook niet snel worden geschikt.
Opmerkelijk is dat de chipfabrikant de publieke opinie op haar hand probeert te krijgen. AMD plaatste vorige week een paginagrote advertentie in zeven grote Amerikaanse kranten waarin het bedrijf uitlegt waarom het Intel heeft aangeklaagd. "AMD wil het proces graag transparant voeren", zegt Waller. "Wij willen aan de eindconsumenten uitleggen welke consequenties het voor hen heeft."
Recentelijk is Intel in Japan door de Japanse Fair Trade Commission (JFTC) op de vingers getikt. De JFTC kwam tot de conclusie dat Intel inderdaad op oneerlijke gronden subsidies verstrekte aan Fujitsu, Hitachi, NEC, Sony en Toshiba. Naar aanleiding hiervan heeft AMD deze week een schadeclaim van 50 miljoen dollar ingediend bij de Japanse rechter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-08T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.