Motorola nog niet uitgerangeerd

G4-opvolger lijkt bestemd voor Powerbooks

Motorola is niet Powerpc-leverancier-af nu Apple de samen met IBM ontworpen en geproduceerde G5-processor heeft onthuld. Motorola werkt zelf aan een opvolger van de G4 (MPC7455) en heeft de planning voor de massaproductie naar voren gehaald.

De grootschalige fabricage van deze MPC7457-chip, codenaam Apollo 7, komt niet in het vierde, maar al in het derde kwartaal op gang. Dit blijkt uit verklaringen van Motorola-klant Synergy Microsystems die Powerpc-moederborden maakt voor ingebedde apparatuur.
De op stapel staande G4-opvolger zou in Apple's productbereik een plaats krijgen in diens Powerbook-laptops. Tot vorige week werdre nog gespeculeerd dat de G5-chip ook dienst zou doen in de Macintosh-laptops, maar dat is gezien de hitte-opwekking van die processor niet waarschijnlijk. De Apollo 7 is juist zuiniger. Motorola claimt dat de 1,3 GHz-chip 16,6 Watt verbruikt, terwijl de 1 GHz G4 15 Watt verbruikt en de 1,8 GHz G5 maar liefst 42 Watt.

Meer cache

MPC7457, waarvan reeds prototypes beschikbaar zijn, heeft twee keer zoveel geïntegreerd L2 cache-geheugen (512 KB) als de G4 en ook een verdubbeld extern L3-cache (2 MB). Die toevoegingen zijn mogelijk door het verkleinen van het productieproces naar 130 nanometer, van de huidige 180 nanometer. Ook heeft de processor een frontside bus van 200 MHz waarmee het dus 400 MHz ddr-geheugen aankan.
De kloksnelheid ligt op 1,3 GHz wat tezamen met de cache-uitbreidingen en ondersteuning voor multimedia-instructies Altivec een hoger prestatieniveau belooft dan het 1 GHz G4-topmodel in huidige Powerbook-modellen. Motorola zelf spreekt van 40 procent prestatieverbetering, waarvan dus slechts 33 procent voortkomt uit de kloksnelheidsverhoging. Overigens kan die kloksnelheid nog hoger uitkomen; de G4 is aangekondigd op 1 GHz, maar Motorola biedt inmiddels exemplaren tot 1,4 GHz. Apple gebruikt die in zijn Xserve-serverlijn.< BR> 
Apollo 7-processor:
http://e-www.motorola.com/webapp/sps/site/prod_summary.jsp?code=MPC7457


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-04T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.