BMC's toman Bob Beauchamp op tournee

'We zijn klaar voor nieuwe groei'

Beheersoftwareleverancier BMC stelt de dip achter de rug te hebben. Topman Bob Beauchamp reist de klanten langs, en spreekt de troepen toe. Het bedrijf blijft op het overnamepad.

BMC is hard getroffen door de economische dip van de afgelopen jaren. De verkoop van de mainframe-beheersoftware liep hard terug. In 2000 zette het bedrijf uit de Amerikaanse oliestaat Houston nog één miljard dollar om met dit kernproduct, vorig jaar een kleine zeshonderd miljoen. Niet alleen de melkkoe liep mank. De vraag naar de nieuwe producten die het Amerikaanse bedrijf de afgelopen jaren via overnames aan het portfolio toevoegde, was ook minder dan gehoopt. Zo scoorde het bedrijf 243 miljoen dollar winst in 2000, en tuimelde naar zo'n 27 miljoen dollar verlies vorig jaar.
Wereldwijd volgde een sanering, waarbij een op de tien medewerkers zijn baan verloor. Ook in Nederland ontsloeg BMC vorig jaar meer dan tien procent van het personeel. "Het is een pijnlijk, uiteenrijtend proces", zegt Beauchamp. "Op het moment dat het nodig is, moet het gebeuren. Een bedrijf moet niet nog bezig zijn met reorganiseren, als de markt weer aantrekt."

Klantenbezoek

Volgens hem heeft de reorganisatie BCM weer gereed gemaakt om de strijd aan te gaan met beheersoftwareconcurrenten als Computer Associates en IBM. Hij verwacht zelfs weer nieuwe medewerkers nodig te hebben: "We leveren nu goede resultaten; als alles volgens plan loopt, zoeken we eind dit jaar alweer collega's."
Wat Beauchamp betreft, is het tij reeds gekeerd. De omzetgroei loopt de afgelopen kwartalen op, vertelt hij op het Europese hoofdkantoor, vlakbij Schiphol. In het tweede kwartaal was de omzet 7 procent meer dan een jaar eerder. Het vierder kwartaal was maar liefst 35 procent hoger dan die in dezelfde periode een jaar eerder. Het maakt Beauchamp, voor klantenbezoek en een toespraak tot het personeel op bezoek op het Europees hoofdkantoor, vlak naast Schiphol, olijk: "De neus van het vliegtuig wijst omhoog, en we zijn niet bang voor turbulentie."
Ook overnames staan weer op het menu, zegt Beauchamp. Volgens The Wall Street Journal heeft BMC een miljard dollar in kas. "We zijn niet bevreesd daar een significant deel van uit te geven", citeert de krant de topman.
De recentste aankoop is Marimba, software die zorgt voor de distributie en het bijhouden van op servers en desktops geïnstalleerde programma's. Daarvóór kocht het Remedy, leverancier van helpdesk-software. De aankopen vullen BMC's bestaande beheersoftware aan met programma's die laten zien op welke computer of in welke toepassing belangrijke en minder belangrijke zaken dreigen mis te gaan. Dat helpt bij het stellen van reparatieprioriteiten. Volgens Beauchamp is de helpdesk-software daardoor een niet te onderschatten instrument voor management dat het bedrijf wil verbeteren. Het kent tenslotte ook minder mondaine toepassingen, vertelt hij. "Een van de klanten, een Amerikaanse winkelketen, gebruikt het om na te gaan welke bezoekers steeds weer proberen juridische claims te krijgen, als ze zogenaamd zijn uitgegleden over een gladde vloer." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-02T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.