AS/400-leveranciers zien brood in adviseursrol

Total-e neemt Spyros over om advieskant uit te breiden

De verkoop van AS/400-systemen kende vorig jaar in Nederland een dip. Volgens onderzoeksbureau IDC zakte de omzet met 38 procent in vergelijking met 1998. Om dit verlies aan inkomsten te compenseren zoeken grote AS/400-leveranciers als Total-e, PQR en Civility naar aanvullende inkomstenbronnen en schaalvergroting.

Wie de naaste concurrenten van Brocom beluistert, vangt daar dezelfde geluiden op. Zo legt Total-e uit Capelle aan de IJssel tegenwoordig de nadruk op het begeleiden van klanten in het oplossen van IT-vraagstukken, aldus marketingmanager Kevin Oord. "Dat kunnen crm-, erp- en telecom-oplossingen zijn, maar ook e-business-oplossingen. Klanten willen veel, maar hebben geen tijd om er hard over na te denken." Voor web-oplossingen maakt Total-e gebruik van IBM Websphere. "Wij adviseren klanten om in plaats van integratie zoveel mogelijk voor één platform te kiezen. Dat hoeft niet per se AS/400 te zijn."

Spyros

Total-e (70 medewerkers) werkt vooral voor de levensmiddelenindustrie, farmacie en chemie. Om de advieskant te versterken heeft dat bedrijf Spyros uit Zeist (60 medewerkers) overgenomen. Dit is een e-business consultant, met als onderdelen de detacheringsbureaus Father Business en MotherIT. Eerder nam Total-e al de Britse Lotus Notes-specialist Byelex over. Hoewel Total-e in Nederland kleiner is dan Brocom opereert het op internationaal niveau. Bij het van oorsprong Amerikaanse bedrijf werken in totaal 350 mensen.

PQR

Ook Pieter Dekker, operationeel directeur van PQR, zegt dat het in de markt steeds meer draait om het verlenen van "diensten, diensten en nog eens diensten." Daarbij speelt het openstellen van de ICT-infrastructuur voor Internet een voorname rol. "Klanten weten niet hoe dat moet en wij adviseren en helpen hen daarbij." PQR gebruikt voor web-oplossingen de IBM-hulpmiddelen Websphere en MQ Series (messaging middleware).
Het bedrijf uit De Meern kocht begin mei de AS/400-specialist Venture/400 en voegde die samen met het eigen AS/400-onderdeel Combine tot PQR Venture. Schaalvergroting was een belangrijke reden voor de aankoop: de automatiseerder heeft hierdoor de beschikking gekregen over zo'n 1800 AS/400-klanten uit het midden- en kleinbedrijf. Bovendien haalde PQR met Venture een heus Lotus Notes-bolwerk in huis.
PQR is in vergelijking met Brocom op een breder producten- en dienstenfront actief. Het bedrijf levert bijvoorbeeld ook mainframe- en RS/6000-systemen, implementeert crm- en erp-pakketten en voert netwerkactiviteiten uit. Het telt tweehonderd medewerkers en is actief in Nederland en België.

Civility

Roccade Civility, dat driehonderd AS/400-klanten telt onder decentrale overheden, gemeenten en waterschappen en gespecialiseerd is in Lotus Notes, merkt eveneens dat de roep om Internetdienstverlening steeds luider klinkt. "Wij bieden een totaalaanbod. Wij leveren standaard AS/400-applicaties voor burgerzaken, vastgoed en sociale diensten en de bijbehorende hardware en implementeren alles. Overheidsinstellingen krijgen echter steeds meer te maken met e-governance. In het kader van het programma Overheidsloket 2000 moet de komende jaren een kwart van dienstverlening aan de burger via Internet plaatsvinden", vertelt woordvoerder Michiel Savelsberg."
Civility heeft inmiddels een aantal multi-platform web-toepassingen ontwikkeld, waaronder een gemeentelijke productencatalogus voor Internet. Het bedrijf gebruikt als hulpmiddelen IBM Visual Age for Java en Websphere en de Tivoli Secure Way-productlijn. Daarnaast geeft het automatiseringsbedrijf zowel technisch als organisatorisch advies om de Internetoplossingen goed in te bedden in de reeds bestaande processen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-30T00:00:00.000Z Rik Sanders