Eerste begunstigden van IA-64-promotiefonds bekend

Intel heeft de eerste vijf bedrijven onthuld die investeringen ontvangen uit het vorige maand opgezette IA-64 Fund. Die financiële-promotiepot van 250 miljoen dollar moet de ontwikkeling van software voor de aanstaande 64-bits Intel-processorarchitectuur (IA-64) bevorderen.

De vijf zijn Extricity Software, Monterey Design Systems, Speechworks International, TimesTen Performance Software en Webline Communications. Deze bedrijven optimaliseren hun serverapplicaties voor IA-64 en krijgen daarvoor een niet gespecificeerd geldbedrag uit het fonds. Binnenkort volgen meer investeringen. Analisten verwachten echter dat de overgang naar 64-bits Intel-processoren langzaam zal verlopen. Dit ondanks het feit dat nagenoeg elke serverfabrikant en besturingssysteemontwikkelaar IA-64 wil ondersteunen. De crux zit in de forse vertraging die de Merced, Intels eerste 64-bit chip, heeft opgelopen. Daardoor hebben hardwarefabrikanten als Hewlett-Packard en SGI het toekomstpad van hun eigen processorarchitecturen verlengd.

Meer geld

Verder maakte Intel bekend dat nu ook Boeing en Enron International zich hebben gevoegd bij de bedrijven die geld stoppen in het IA-64 Fund. Die groep bestond al uit Compaq, Hewlett-Packard, SGI (voorheen Silicon Graphics), Dell, NEC, Smith Klein Beecham, Reuters, Morgan Stanley Dean Witter, Sumitomo en de Bank of America. Intel zelf leverde 100 miljoen dollar aan het fonds, de overige 150 miljoen dollar is in onbekende verdeling afkomstig van die eerste lichting investeerders.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.