Microsoft wil Palm voor zijn

2003-versie Pocketpc belooft netwerkverbeteringen

Microsoft lanceerde begin deze week de nieuwe versie 2003 van zijn Pocketpc-besturingssysteem voor handcomputers. Hardwarepartners als HP komen met apparaten op basis van dit platform. Microsoft hoopt hiermee concurrent Palm en diens recente aankoop Handspring de pas af te snijden.

MIPS vernieuwt chips
Mips Technologies introduceerde deze week een nieuwe chiparchitectuur, Mips32. Het ontwerpbedrijf verleent de blauwdrukken onder licentie aan hardwarebedrijven. Die kunnen deze Mips32 24K-chips, met kloksnelheden vanaf 450 MHz, gebruiken in ingebedde elektronica, zoals mobiele telefoons. Mips concurreert op dit vlak met de Britse ontwerper ARM, wiens Strongarm-ontwerp ook door chipproducenten als Intel verder wordt verbeterd.
De nieuwe Pocketpc-versie is gebaseerd op Microsofts ingebedde besturingssysteem Windows CE 4.2. Die software draait op varianten van de Strongarm-processor, waaronder de Xscale van Intel. Ongeveer 95 procent van de Pocketpc-apparaten zijn reguliere handcomputers, zonder standaard netwerkverbinding. Microsoft is echter ook uit op de markt voor geavanceerde hybride telefoons (smartphones).
"De verbeteringen in Pocketpc 2003 zijn vooral gebaseerd op feedback van de markt, waaronder telecombedrijven en eindgebruikers", zegt productmarketing manager Bj�rn Cronquist van Microsofts Mobility Group in Emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika).
"Ten eerste hebben we de draadloze functionaliteit verbeterd. Die omvat zowel wifi, op basis van de 802.11b-standaard, gsm. Pocketpc kan nu net zoals Windows XP verschillende netwerken automatisch detecteren." Gebruikers krijgen dan de vraag voorgeschoteld of zij zich willen aansluiten op het gevonden netwerk. "Verder hebben we nu ondersteuning voor Bluetooth ingebouwd; voorheen boden hardwareproducenten eigen drivers aan. Voor de Phone Edition van Pocketpc is de gprs-ondersteuning (general packet radio services) verbeterd."

Exchange Server

Daarnaast heeft de softwareproducent gewerkt aan de capaciteiten voor berichtenverkeer. Dit resulteert aan de hardwarekant in ondersteuning voor toetsenborden; geïntegreerd, aansluitbaar en op het scherm geprojecteerd. Aan de softwarekant trekt Microsoft de banden aan met de eigen pc-programmatuur. "Pocketpc 2003 heeft ondersteuning voor Exchange Server 2003, dat binnenkort verschijnt." Het betreft synchronisatie op server- en clientniveau. "Exchange kan berichten automatisch doorzenden middels een sms-trigger, een zogeheten stille sms, die het toestel laat synchroniseren."
Cronquist somt meer verbeteringen op, die tezamen gebruik in netwerkomgevingen moeten vergemakkelijken. "Een van de voornaamste dingen die we hebben verbeterd, is de verbindingsmanager. Die hebben we niet echt fantastisch aangepakt in Pocketpc 2002. Veel gebruikers hadden moeite met het gebruik", erkent hij.

Overgang smartphones

De nadruk op netwerken komt overeen met de strategie die concurrent Palm hanteert. Die handcomputerproducent kocht begin deze maand Handspring, in 1998 opgezet door Palm-oprichters Jeff Hawkins en Donna Dubinsky. Microsofts Cronquist ziet de overname als een logische stap voor Palm.
Handspring was namelijk al bezig aan de omslag van handcomputers met het Palm-besturingssysteem naar smartphones. Vorige week is nog net Handsprings nieuwste model, de Treo 600, uitgebracht. Dat apparaat combineert een mobiele telefoon met een handcomputer inclusief e-mailfunctionaliteit. Analisten zien de Treo 600 als de voornaamste reden voor de overname door Palm.
De divisie Palmsource komt naar verwachting eind dit jaar met de nieuwe versie 6 van zijn besturingssysteem voor handcomputers en smartphones. Dan krijgen software-ontwikkelaars en hardwareproducenten toegang tot het besturingssysteem. De eerste apparaten met Palm OS 6 verschijnen naar schatting begin 2004. Palm prijst nu al de functionaliteit voor draadloze netwerken en beveiliging aan.
Microsoft doet dat ook, maar dan met het nu gelanceerde Pocketpc 2003. Toch ontbeert die nieuwe versie ondersteuning voor het zwerven (roamen) tussen verschillende netwerken. Ook biedt het gebruikers geen mogelijkheid om netwerkverkeer te monitoren of filteren, wat vooral nuttig kan zijn voor openbare wifi-netwerken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.