Compaq koopt Tandem voor 3,1 miljard dollar

Onduidelijkheid over NT-strategie van nieuwe bedrijf

PC-gigant Compaq maakte afgelopen maandag bekend het door de Nederlander Roel Pieper geleide Tandem op te kopen. Met de aandelentransactie is een bedrag van 3,1 miljard dollar gemoeid. Hoe de bedrijven hun organisatie en technologieën integreren is nog niet duidelijk.

Compaq verovert met deze aankoop een plaats in de wereld van banken en verzekeraars, het marktgebied waar Tandem met zijn betrouwbare (parallel uitgevoerde) systemen een sterke positie heeft. Tandem probeerde vijf jaar geleden tevergeefs voet aan de grond te krijgen in de detailhandel. Het bedrijf slaagde er echter niet in om bijvoorbeeld datamining-producten aan de man te brengen. Roel Pieper ontkende tijdens een telefonische persconferentie echter dat Tandem zich in een zwakke positie bevindt en dat er daardoor sprake is van een vijandige overname: "De tijd dat wij financieel in een lastig parket zaten ligt alweer vele kwartalen achter ons. Tandem is een gezond bedrijf dat in een groeifase zit."
Eckhard Pfeiffer, ceo van Compaq, benadrukte de voordelen die de overeenkomst voor beide bedrijven heeft: "Onze producten sluiten op elkaar aan waardoor ons assortiment compleet wordt." Ook de technologieën voor clustering van NT-servers vullen elkaar aan, aldus Pfeiffer. Op welke wijze de Tandem-technologie en de door Compaq geadopteerde Wolffpack-technologie in elkaar grijpen liet hij in het midden. Hoe de bedrijven verder organisatorisch en technologisch zullen samensmelten is ook nog niet bekend. "We gaan elkaars distributiekanalen en service-organisaties gebruiken", aldus Pfeiffer, die verder nadruk legde op de synergie die moet ontstaan als gevolg van de overname. Het nieuwe bedrijf streeft een omzetgroei van 20 à 30 procent na.

Logische overname

Het overnamebedrag kan niet als hoog worden betiteld, omdat het slechts anderhalf maal groter is dan de jaaromzet van Tandem. Baan en Microsoft kochten onlangs bedrijven op voor bedragen die tienmaal de omzet bedroegen. Toch verklaarden beiden dat hun aandeelhouders zeer tevreden waren met de acquisitie. De bedrijfsactiviteiten en samenwerkingsverbanden met andere bedrijven blijven in hun huidige vorm gehandhaafd. Pieper blijft leiding geven aan de Tandem-divisie en rapporteert direct aan Pfeiffer.

Reacties

Voor Computer Associates, dat een samenwerkingsverband heeft met Tandem op het gebied van CA-Unicenter, komt de overname niet onverwacht. Sam Greenblatt, senior vice president van Computer Associates sprak van een logische overname: "De bedrijven passen goed bij elkaar. Bovendien heeft Compaq voldoende geld om zo'n acquisitie te betalen." Compaq realiseerde afgelopen jaar een omzet van 18,1 miljard dollar en is met zijn PC-servers een sterk groeipad ingeslagen.
Een woordvoerder van Rabofacet, dat zowel met Tandem als Compaq samenwerkt, staat positief tegenover de overname. "Toeval of niet, maar wij hebben hier de laatste tijd regelmatig aan gedacht. Compaq kan de sterkte van Tandem aan de 'high-end'-kant van de markt goed gebruiken. Voor Tandem, dat zich op NT heeft gestort, staan behoorlijke investeringen voor de deur. Een sterke partner kan dit financieel ondersteunen."
De voorzitter van de Ondernemingsraad, Pieter Oele, reageert positief. "Als OR letten wij allereerst op het behoud van werkgelegenheid. Zowel het voortbestaan van Tandem wereldwijd als de werkgelegenheid in Nederland komen niet in gevaar door de overname. Ik verwacht zelfs grotere carrièremogelijkheden voor Tandem-werknemers." De OR kan nog geen uitspraken doen over de organisatorische gevolgen, omdat daarover nog geen informatie beschikbaar is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-27T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.