StorageTek combineert tape en schijf

Nieuw ilm-opslagapparaat herbergt data naar beleid

StorageTek lanceert een nieuw opslagapparaat voor ilm (information lifecycle management) dat tape en schijf in zich verenigt. De machine, IntelliStore, is vooral bedoeld voor het beleidsmatig geautomatiseerd archiveren van data.

De opslagleverancier stelt dat vanaf vorig jaar tot aan 2007 zo'n 75 exabyte aan gegevens gearchiveerd zal worden. Dat is een groei van 92 procent ten opzichte van voorgaande jaren. Veel van de huidige oplossingen voor data-archivering ontberen enkele zaken, beweert marketing-topman Nigel Dessau.
De schaalbaarheid is gebrekkig, de oplossingen zijn ontworpen voor en dus gebonden aan één of slechts enkele applicaties, en ze zijn voorverpakt en dus moeilijk te integreren met bestaande ict. "Klanten hebben nu eenmaal meerdere applicaties. Die willen ze allemaal backuppen en archiveren." Gezien de huidige hoeveelheden data moet dat zoveel mogelijk geautomatiseerd gebeuren op basis van beleid, aldus Dessau.

Evolutie

Dessau schetst de evolutie van opslag: de tape-hoogtijdagen van 1950 tot 2002, de opkomst van harde schijven vanaf 2002 tot 2005, en vanaf nu een combinatie van die twee. De IntelliStore is een eerste stap daarin. De machine gebruikt de nieuwe FlexLine 600-schijfstations van StorageTek. Die opslagapparaten met sata-schijven (serial ata) zijn ook als losstaande producten verkrijgbaar, beginnend bij 3 TB aan capaciteit.

Overname
Serverfabrikant Sun Microsystems lijft StorageTek momenteel in. De twee bedrijven zijn beursgenoteerd en mogen daarom geen mededelingen doen over die overname. De verwachting is dat het totale proces nog zo'n vier maanden in beslag neemt.
De combinatie van schijf en tape heeft meerdere doelen. Dessau: "Schijf heeft een levensduur van twee tot vier jaar en kost vier tot zeventig dollar per GB. Tape gaat dertien tot dertig jaar mee en kost één tot drie dollar per GB. Schijf is echter sneller."

Onderscheidend

StorageTeks nieuwe apparaat heeft volgens de leverancier drie onderscheidende eigenschappen. "We bieden vijftig keer de schaalbaarheid van de dichtstbijzijnde concurrent", zegt Dessau, die daarmee verwijst naar de capaciteit van EMC's archiveringsoplossing Centerra.
"Daarnaast zijn het beheer en de classificatie van data geautomatiseerd." De machine kan zowel gestructureerde als ongestructureerde data opvangen en archiveren. Dit gebeurt automatisch, waarbij rekening gehouden wordt met de gewenste of (veelal door wetgeving) verplichte bewaarduur. De IntelliStore verschijnt binnen enkele weken ook in een uitvoering die gecertificeerd is voor het conformeren aan de nieuwe wetten voor databewaring (compliance).
"Tot slot is de IntelliStore tien tot twintig keer sneller en biedt hij tot vijftien keer meer capaciteit dan de naaste concurrent." Volgens de marketingtopman kan de nieuwe opslagoplossing maximaal 650 miljoen bestanden aan, terwijl de Centerra op veertien miljoen zit. "Een beetje bank zou er dus elke drie dagen een bij moeten kopen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.