Laptops met Crusoe-chip op PC Expo

Op de PC Expo in New York toonden vier laptopfabrikanten de eerste draagbare computers met als motor de Transmeta-processor. Naast drie Japanse fabrikanten bijt IBM het spits af met de Thinkpad. De laptops zijn in september verkrijgbaar.

Algemeen wordt verwacht dat Transmeta het Intel behoorlijk moeilijk gaat maken met de nieuwe Crusoe-chip. Het begint al met de prijs. Notebook-fabrikanten kunnen de TN5400 afnemen voor tweehonderd dollar per stuk bij een order van duizend exemplaren. Intel vraagt 316 dollar voor de 600 MHz-processor en 562 dollar voor het 750 MHz-model bij dezelfde afnamehoeveelheden. Een ander voordeel is dat Transmeta zijn chips minder snel gaat vervangen; zes tot negen maanden. Intel komt iedere twee maanden met een nieuw model, waardoor fabrikanten een beperkt aantal exemplaren kunnen uitbrengen van hun notebooks. Dit verlaagt de winstmarge.
Transmeta gebruikt in de Crusoe-chip software, waar Intel hardwarematig steeds meer aan de processor moet veranderen om deze te versnellen. De software van de Crusoe-chip emuleert in wat Transmeta code morphing noemt de x86 binaire code door gebruik te maken van vliw-instructies (very long word instructions), die speciaal ontworpen zijn met het oog op de optimalisatie van de chipprestaties. Ook zijn veel processorfuncties overgenomen door de software, waardoor onder andere veel minder transistoren nodig zijn. Hierdoor is de chip eenvoudiger in ontwerp, gebruikt hij minder energie en produceert hij minder warmte.  HB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-30T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.