Groot aantal PC-leveranciers steunt Net-PC

Strijd om 'thin client' van start

Een vijftiental grote PC-leveranciers benutte de PC Expo in New York om plannen voor de Net-PC te onthullen. Ondermeer Compaq, IBM, Dell, HP, Apricot (Mitsubishi Electric), Acer, Unisys en Gateway 2000 toonden hun prototypen. Ook Tulip gaat 'absoluut' Net-PC's bouwen.

biedt daar de mogelijkheden toe. Uiterlijk onderscheidt dit apparaat zich door zijn kleinere kast. Bijna alle modellen zijn de helft kleiner dan een 'normale' PC. Dit is ondermeer bereikt door slechts enkele of geen uitbreidingssleuven aan te brengen. Veelal ontbreken ook een CD-Rom-speler en floppy drive. De kast is verzegeld zodat de gebruiker niets aan de hardware- en software-configuratie kan veranderen. Software-upgrades en routinematig onderhoud kunnen vanaf één centrale plek worden uitgevoerd. Bedrijven met grote PC-netwerken zouden zo tot 45 procent kunnen besparen op ondersteuning en beheer in vergelijking met PC's die in een netwerk zijn aangesloten. Voor de gebruikers veranderd er weinig.

Krachtige processoren

Hoewel de Net-PC veelal gezien wordt als goedkoop netwerkstation geschikt voor een beperkt aantal taken, is hij toch voorzien van krachtige processoren. "Dat is noodzakelijk", zo verklaarde Mike Aymar, vice president van Intel, "voor veeleisende software als de 'Java virtual machine', grafische toepassingen en multitasking." Er zijn bijvoorbeeld al Net-PC's met een 233 MHz MMX Pentium en zelfs een 266 MHz Pentium II aangekondigd. Maar de meeste in New York gedemonstreerde modellen zijn voorzien van de gebruikelijke 166 MHz Pentium-processor.
Verschillende leveranciers zullen eind dit jaar, begin volgend jaar in grote aantallen hun Net-PC leveren. De prijzen liggen over het algemeen niet veel lager dan die van vergelijkbare PC's. De Net-PC van Unisys zal bijvoorbeeld 945 dollar gaan kosten. Apricot levert voor iets minder dan duizend dollar een machine met monitor voorzien van 32 MB Ram, 2,1 GB harde schijf en een 200 MHz MMX-processor. Compaq Computer introduceert de machines in het derde kwartaal en onthult dán modellen en prijzen. Het bedrijf positioneert de Net-PC als terminal-vervanger èn als 'gespecialiseerde PC', die niet per definitie een instapmodel is. Eén van de komende modellen heeft bijvoorbeeld een Pentium MMX-processor. Dell ziet de Net-PC als vervanger van terminals en als 'slanke PC' aan de onderkant van de desktop-markt. De Net-PC's van Dell komen eind dit jaar uit en zijn geprijsd vanaf 2200 gulden. De IBM Net-PC's arriveren in oktober in Nederland en de prijs zal "vergelijkbaar zijn met PC's", aldus een woordvoerder. Het apparaat wordt een centraal beheerde 'sealed PC' genoemd.

Initiatief

Het initiatief voor de Net-PC is afkomstig van Microsoft en Intel en wordt gezien als een antwoord op de door Oracle en Sun Microsystems ondersteunde netwerkcomputer of NC. In tegenstelling tot de Net-PC werkt de NC ook met minder krachtige, aanzienlijk goedkopere, niet-Intel-processoren. De NC is verder sterk afhankelijk van een centrale server, waarop alle software en data bewaard wordt. Bovendien heeft de NC veelal geen harde schijf en wordt er niet met Windows gewerkt maar met Java. Daarom zien sommige analisten de NC als een bedreiging voor Intel en Microsoft. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-27T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.