Axis verbindt AS/400 met lan-printers

Beheerder krijgt controle over totale proces

Het Zweedse netwerkbedrijf Axis brengt een printserver op de markt die IBM AS/400-systemen verbindt met printers die aan een lokaal netwerk zijn gekoppeld. Het apparaat is verkrijgbaar in twee uitvoeringen; de Axis 570 voor Ethernet-lan's (1600 gulden), en de 670 voor Token Ring-netwerken (1800 gulden).

Nieuw aan deze printserver zijn de controlemogelijkheden en de veiligheid. Vanaf het systeem tot aan de printserver verloopt de communicatie namelijk in de native AS/400-taal. Hierdoor heeft de beheerder controle over het hele proces tot en met het afdrukken. Bovendien heeft de printserver drie printerpoorten, zodat drie lan-printers (local area network) gelijktijdig verschillende taken kunnen uitvoeren.
Doordat deze printserver een hardware-oplossing vormt, ontlast het de cpu van de AS/400. Het enige andere hardwareproduct op deze markt is de ida 23/24 Printserver van i-dat Intermedium. Softwarematige printservers bestaan al geruime tijd en worden geleverd door ondermeer IBM zelf (AS/400 Communications Manager), Novell (Netware Hostprint) en Microsoft (SNA Server).
Nadeel van deze software-oplossingen is de belasting van de AS/400 als de conversie van printprotocollen op het mainframe plaatsvindt. Gebeurt de conversie in het netwerk, dan ontbreekt de controle over het printproces.
De 570 en 670 zijn ook als plug-in kaart verkrijgbaar voor printers met een mio-poort (multiple input/output), zoals Hewlett-Packard heeft. Deze inbouw-printservers worden bediend via het frontpaneel van de printer. De server is dan wel beperkt tot die ene printer.
Axis beweert dat hun printserver zich binnen drie maanden terugverdient. "Alleen al vanwege de verminderde onderhoudskosten", aldus Magnus Manhem, manager van Axis' IBM Business Unit. Daarnaast is er de winst aan gebruiksgemak, door de autoconfiguratie en de bediening via onder andere AS/400, Unix, Windows, OS/2, Apple Macintosh en zelfs webbrowsers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.