AMD komt met nieuwe, lichte 32-bit processor

Nieuwe markten remmen snelheidsdrang

De lokroep van nieuwe, ontluikende markten remt de snelheidsdrang van ict-leveranciers af. Hun reguliere producten zijn veelal te duur voor - potentiële - gebruikers met relatief lage inkomens. AMD lanceert hiervoor een lijn lichte 32-bit processoren.

De chipproducent onthult deze zomer die opvolger voor zijn lichtere Duron-processor. De nieuwe Sempron-processorreeks komt in zowel desktops als laptops en is bedoeld voor eenvoudig gebruik, wat echter ook videocoderen omvat. De Sempron-chips komen in de tweede helft van dit jaar op de markt.
Het zijn opvallend genoeg 32-bit chips, net zoals de huidige Athlon XP-processoren die tot voor kort waren gepositioneerd voor het gros van de markt - ónder de semi-64-bit Athlon 64-processoren. De Athlon XP-lijn vervalt op termijn ten gunste van de Athlon 64-chips, maar eerst komt AMD nog met een volgende generatie Athlon XP (codenaam Paris). Volgens geruchten is dat eigenlijk een Athlon 64-kern, waarbij de 64-bit extensies van de instructieset zijn uitgeschakeld. De Sempron is echter puur 32-bit en zou dat blijven.

Duron in de geest

AMD wekte zijn 32-bit Duron, tegenhanger van Intels Celeron, in september vorig jaar al even opnieuw tot leven. Dit geschiedde met name met het oog op ontluikende markten, zoals China, waar consumenten en ondernemingen minder kapitaalkrachtig zijn. De Sempron is ook voor dat doel bestemd. De oorspronkelijke Duron was een populaire processor doordat het prestatieniveau dicht tegen de reguliere, maar duurdere Athlon lag.
Aanvankelijk zat Intels Celeron ook dicht op de grote broer Pentium. Het prestatieniveau van de huidige Celeron-generatie valt echter tegen in vergelijking met de Pentium 4 op gelijke kloksnelheid. Dergelijke discrepanties duiken ook op bij de energiezuinige Pentium-M, kern van chippakket Centrino, maar dan in het voordeel van die langzamer draaiende processor.
Dit heeft Intel ertoe gebracht geleidelijk over te stappen op een nummersysteem voor het aanduiden van zijn processoren. Die nummering is echter niet direct gerelateerd aan snelheid of aan prestatieniveau, zoals wel het geval is bij AMD's Athlon XP-processoren. Intels nummersysteem geeft de hiërarchie van de eigen processoren aan, zoals AMD doet bij zijn Opteron-chips voor servers en werkstations. Laatstgenoemde chipproducent wil dat systeem ook doorvoeren voor zijn Athlon 64- en waarschijnlijk ook Sempron-chips.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.