iMac-ontwerper krijgt prijs

Design Museum roept Apple-ingenieur uit tot 'Designer of the year'

Hoofdontwerper Jonathan Ive van Apple is door het Design Museum te Londen uitgeroepen tot 'Designer of the year'. Hij krijgt de prijs voor zijn ontwerp van de nieuwe iMac-computer, met lcd-scherm, en de iPod-mp3-speler.

  
Het nieuwe model iMac, met plat scherm en beweegbare arm.
Mededingers voor de prijs, die dit jaar voor het eerst is uitgereikt, waren Solange Azagury-Partridge, Tord Boontje (van geboorte Nederlander), en Rockstar Games. Zij waren genomineerd voor respectievelijk het juwelenontwerp bij het Parijse Boucheron, het combineren van glaswerk, verlichting en meubilair, en de gewelddadige maar hippe spellenserie onder de Grand Theft Auto 3-titel.
  
Apple's mp3-speler iPod; klein en verfijnd.
De prijs heeft een waarde van 25.000 pond, ongeveer 35.500 euro, en ging naar de ontwerper die het afgelopen jaar de grootste bijdrage heeft geleverd aan de wereld van industrieel ontwerpen. Een vierkoppige jury en 20.000 publieksstemmen van bezoekers aan het museum hebben de winnaar bepaald. Dat is dus de 36-jarige Brit Ive, die sinds 1992 bij Apple werkt en sinds 1998 vice-president industrieel ontwerp is.

Getransformeerd

"Jonathans ontwerpen hebben miljoenen mensen beroerd en daarbij hun werkomgeving getransformeerd", verklaarde jurylid en mode-ontwerper sir Paul Smith tijdens de uitreiking. Apple's computers hadden in 2002 volgens onderzoeksbureau IDC echter een wereldwijd marktaandeel van slechts drie procent.
Het ontwerpteam onder leiding van Ive heeft in 2002 de nieuwe iMac-computer, de iPod en twee uitvoeringen van de Powerbook-laptopcomputers uitgebracht. De vormgever geeft zelden interviews, maar uitte vorig jaar in de Britse krant The Independent zijn mening over de vele imitaties van Apple's ontwerpen: "Degenen die ons naäpen zijn nooit succesvol. Ik ben niet onder de indruk van mensen die golvende vormen gebruiken om de aandacht te trekken. Ik vind dat agressief en denk niet dat dat is gedaan ten voordele van de gebruiker."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.