PC-dip raakt servermarkt

Europa ontkomt vooralsnog aan neergang

De malaise in de markt voor pc's breidt zich uit naar het serversegment. In het eerste kwartaal dit jaar zakte de wereldwijde verkoop van servers ten opzichte van vorig jaar met 4 procent naar 13,3 miljard dollar. Dit blijkt uit metingen van onderzoeksbureau IDC. Carly Fiorina, president van computerfabrikant Hewlett-Packard (HP), waarschuwt dat de dip nog maar net is begonnen.

De topvrouw zei eerder deze maand dat de economische neergang zich inmiddels verspreidt buiten de Verenigde Staten en Europa. Latijns-Amerika en Azië zijn aan de beurt, waarbij China de afgelopen tijd al klappen heeft gevoeld. Fiorina is dan ook niet positief gestemd over de groeiverwachtingen voor haar bedrijf. "Deze wereldwijde verlaging van de it-bestedingen en kan nog een tijd aanhouden", maant de HP-president.
HP heeft met name klappen gekregen; het bedrijf deed het met een omzetdaling van 5 procent (naar 2,12 miljard dollar) slechter dan de markt. Deze computerfabrikant bekleedt qua omzet de tweede plaats op de wereldranglijst. IBM is de eerste met een omzet van 3,3 miljard dollar in het eerste kwartaal, wat een groei van 13 procent is. De derde positie is voor Sun Microsystems die 3 procent daalde naar 2,05 miljard dollar. Compaq staat vierde met een omzetdaling van 2 procent naar 1,96 miljard dollar.
Opvallend is dat de nummer vijf, Dell, het relatief beter deed dan de nummer één. Dells omzet nam in de eerste periode van dit jaar 21 procent toe tot 884 miljoen dollar. De marktaandelen - op basis van omzet - van deze vijf computerproducenten zijn: IBM 25 procent, HP 16 procent, Sun 15,4 procent, Compaq 14,7 procent en Dell 7 procent.

Compensatie

Volgens IDC daalde de omzet uit de productie van servers in de Verenigde Staten met maar liefst 16 procent van 5,2 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2000 naar 4,4 miljard dollar in de eerste periode dit jaar. "De vrij sterke neergang in de Amerikaanse markt is gecompenseerd door sterke groei in andere delen van de wereld", aldus hoofdanalist Vernon Turner van IDC.
De omzet uit West-Europese serverfabricage steeg met 16 procent, vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar. In Azië, Japan niet meegeteld, steeg de serveromzet 12 procent. De Japanse markt is apart door IDC gemeten, omdat dat land lijdt onder de dalende waarde van de yen én een forse daling in de overheidsuitgaven. Hierdoor is de server-omzet in Japan 12 procent gedaald vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar.
Onderzoeksbureau Metagroup interpreteert de daling in de servermarkt als een late indicator van de neergang in de algehele it-sector. De eerste indicatoren waren de beperking in it-budgetten en het uitstellen van nieuwe it-projecten, gedurende de afgelopen twee kwartalen, aldus Meta.
Analist Dale Kutnick verwacht dat de neergang in de servermarkt nog tot zeker het einde van dit jaar zal aanhouden. Hij voorziet pas herstel tegen het midden van 2002, wat dan te danken is aan een combinatie van factoren. Deze omvatten de volwassenwording van nieuwe servertechnologie, zoals Intels 64-bit Itanium-processor, een toenemende vraag van gebruikers naar capaciteit, en het bijtrekken van de it-uitgaven aan nieuwe projecten in de loop van dit jaar.

Dun, dunner

IDC meldt dat het weliswaar minder gaat met de algehele servermarkt, maar dat het segment van dunne servers die in rekken hangen (rackmount) het goed doet. Het aantal leveringen van die platte machines steeg 138 procent, waardoor de omzet 87 procent groeide. De omzet uit de verkoop van niet-rekgemonteerde servers daalde met 9 procent.
"In de huidige economische omstandigheden zijn bedrijven zeer gevoelig voor kostenbesparingen en rek-servers draaien om besparingen; van ruimte en van energieverbruik", aldus IDC-analist Turner. Deze trend wordt verder doorgetrokken door nóg dunnere servers, die in wezen niet meer zijn dan processoren met geheugen en i/o-capaciteit (input/output) op een moederbord. Deze zogeheten server-bladen (blades) zijn in te steken in het chassis van een speciaal rek-chassis. Diverse computerproducenten komen met deze ultradunne server-uitvoeringen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.