Epoc 5 van Symbian kan strijd aan met Windows CE

Symbian heeft volgens de Butler Group met Epoc 5 een goed wapen in de strijd tegen Microsofts Windows CE en 3Coms Palm OS. Zeker nu Sybase heeft aangekondigd dat het SQL Anywhere Studio aan het poorten is naar het Epoc-systeem en het gerucht de ronde doet dat ook Oracle voor Epoc zal kiezen. Volgens een woordvoerder van Symbian verwacht men binnenkort IBM in de gelederen te verwelkomen vanwege de antipathie tegen Microsoft.

Het grote manco van Epoc is het gebrek aan apparatuur dat op dit besturingssysteem draait. Tot nu toe waren alleen een mobiele telefoon van Ericsson (de MC218) en de Series 3 en 5 handheld-computers van Psion op dit besturingssysteem afgestemd. Voornaamste reden was de beperktheid van het systeem. Met de nieuwe versie Epoc 5 moet daar verandering in komen. Grote verschillen met voorheen: het systeem is meer open, kan het Java aan en werkt het sneller.

Hardware

Gelijk met de vrijgave van Epoc 5 introduceerde Psion Enterprise de Series 5MX handheld-computer, die de bestaande Series 5 gaat vervangen. Deze biedt volledige integratie van e-mail en internet met een uitwisselingsmogelijkheid naar de desktop toe, net als dat het geval is met die andere concurrent, Palm OS.
Begin volgend jaar komt Psion op de markt met een andere onder Epoc 5 draaiende machine, de Netbook. Het is een hernieuwde poging van de onderneming om een subnotebook op de markt na het debacle van enkele jaren geleden met de MC400/600. Vooralsnog is de Netbook alleen bestemd voor de zakelijke markt. Het toestel zal naar verluidt uitgerust zijn met een kleurenscherm, een Intel Strongarm 190 MHz 1100 processor, tot 64 MB intern geheugen, een PC-kaart-aansluiting en een Lithium-ion batterij die computer van A5-formaat minstens 10 uur 'in de lucht' moet houden.  EV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-25T00:00:00.000Z Erik Vlietinck
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.