Bijstellen winstverwachting zet aandeel ASML onder druk

ASM Lithography Holding (Asml), tijdenlang de lieveling van de Amsterdamse effectenbeurs, zag de koers van het aandeel vorige week vrijdag met 23 procent dalen. De beurswaarde van het bedrijf zakte in een etmaal met 2,4 miljard gulden. Managers en vooraanstaande technici van Asml die 'behangen zijn' met aandelenopties, beleefden een minder geslaagd begin van hun weekeinde. Ze zagen hun bezit enorm in waarde kelderen.

Reden voor de koersval was een winstwaarschuwing van de directie. Asml moest de winst- en omzetverwachtingen voor 1998 naar beneden bijstellen. Oorzaak is de algehele slapte op de markt voor kapitaalgoederen die gaan naar de halfgeleider-industrie. Met name de klanten van Asml in Taiwan zijn voorzichtiger geworden. Ze willen een pas op de plaats maken. Een aantal investeringsprogramma's is nu bevroren in afwachting van betere tijden.

Lager resultaat

Topman Willem Maris, vroeger bekend als tennis-ster, denkt dit jaar evenveel nieuwe systemen af te zetten als in 1996 en 1997. Omdat de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling gewoon doorgaan, zal dit naar verwachting leiden tot een lager netto-resultaat over 1998. Maris wil de verbetering van de bestaande productlijnen voortzetten ongeacht de huidige marktontwikkeling. Ook het onderzoek op gebied van DUV en 'step-and-scan' technieken zal onverminderd doorgaan.
Maris zei in een commentaar op de aankondiging dat de markt in de komende jaren weer een behoorlijke groei zal laten zien. Daarom zal Asml blijven investeren in uitbreiding van de productiecapaciteit, uitvoering van het onderzoek- en ontwikkeling-programma en versterking van het service-apparaat. Vorig jaar werd het personeelsbestand uitgebreid met bijna zeshonderd man. Ook dit jaar voert Asml agressieve wervingscampagnes, compleet met grote billboards.   CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-19T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.