FBI onderzoek naar Bugbear

Spam is irritant, maar computervirussen kunnen echt schade toebrengen. Helaas blijken er nog steeds onverlaten te zijn die plezier hebben in het verspreiden van deze 'ziektekiemen'. Een heel venijnige is een variant van 'het 'Bugbear'-virus.

De FBI is inmiddels een onderzoek gestart naar een nieuw en venijnig computervirus dat de hitlijst van mei net niet haalt. Op 5 juni besmette een lichtjes gewijzigde variant op het 'Bugbear'-virus van eind vorig jaar in een dag tijd tienduizenden computers. De nieuwe variant van Bugbear is een wormvirus, dat zichzelf verspreidt via Outlook naar willekeurige adressen die het tegenkomt in e-mails. Het stuurt privé-mails en documenten die het tegenkomt door naar andere slachtoffers. Daarnaast omzeilt Bugbear enkele virusscanners en zet het de computer open voor hackers. Na de installatie en verdere verspreiding activeert Bugbear een autodialing-programma dat een verbinding probeert te maken met de websites van een hele rij grote banken. Ook de Postbank, Rabobank en ABN Amro komen in dit lijstje voor. Het virus detecteert ingetypte woorden om inlognamen en wachtwoorden van online bankdiensten te achterhalen en deze door te sturen naar een tiental e-mailadressen voor mogelijk misbruik.
Twee netwerk bewuste virussen voeren Trend Micro's lijst aan van de tien wereldwijd meest voorkomende virussen in mei. Lovgate en Funlove gebruiken netwerkaansluitingen om zichzelf naar andere computers in het lokale netwerk te verspreiden, waardoor er in korte tijd een heleboel computers te infecteren zijn. Lovgate heeft zijn populariteit te danken aan de combinatie van heel veel eigenschappen waarmee eerdere wormen succes hadden. De virussen van nummer twee tot zes gaan al maanden mee en kunnen overleven, omdat veel computers nog niet van antivirus-software zijn voorzien. Nummer negen Pe_Cih.dam is gebaseerd op een oud venijnig virus met een nieuw jasje. Het heeft dezelfde werking als het in 1998 door de Taiwanese hacker Chen Ing-hau geprogrammeerde virus dat geïnfecteerde computers verwoest door de harde schijf te formatteren en het bios-geheugen te overschrijven. Het duikt opnieuw de kop op door mee te liften op de verspreidingstactiek van de veel voorkomende Klez-H-worm. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-20T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.