IBM lanceert CMOS-mainframes

Afgelopen maandag lanceerde IBM, enkele maanden eerder dan verwacht, de vierde generatie van zijn System 390-mainframes op basis van cmos (complementary metal oxide semiconductor) technologie. Deze chips zijn goedkoper te produceren en goedkoper in onderhoud, waardoor de mainframes minder kunnen kosten.

De nieuwe machines zouden prestaties leveren die vergelijkbaar zijn met die van huidige topmodellen in de bipolaire, watergekoelde Systeem 390-lijn. Tegelijk met deze introductie heeft IBM aangekondigd te stoppen met de productie van bipolaire machines.
De gebruikte chips zijn volgens IBM de snelste, nu verkrijgbare cisc-processoren (complex instruction set computing). Het topmodel haalt 370 MHz waardoor één-processorsystemen 50 miljoen instructies per seconde (Mips) kunnen halen en tien-processorsystemen 450 Mips. Dat is een verbetering van 20 tot 33 procent ten opzichte van de huidige lijn mainframes. De S/390 G4 levert bij elk model een prestatieverbetering van 30 procent, aldus de computergigant.

Luchtkoeling

De luchtgekoelde cmos-technologie maakt het mogelijk evenveel computerkracht in één chip te stoppen als nu geleverd door de 400 chips in IBM's watergekoelde ES/9000 Model 9X2 bipolaire systeem. Dit levert aanzienlijke besparingen in energie en vloeroppervlak, terwijl bovendien jaarlijkse prestatieverbeteringen mogelijk zijn van 30 tot 40 percent, in plaats van de huidige 15 tot 20 procent.
Tevens heeft IBM drie modellen toegevoegd aan de lijn van S/390 Multiprise 2000 Cmos-servers. Zowel deze als de System/390 G4 modellen worden geleverd met een cryptografische coprocessor voor extra beveiliging bij electronic commerce. Op software-gebied werd het OS/390-besturingssysteem uitgebreid en verrijkt met ondermeer netwerk-, Internet- en Java-functies. Nadere details zijn te vinden op IBM's S/390-site (http://www.s390.ibm.com). JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.