Sun gooit technologie dogma's overboord

Processor van Fujitsu, software open en dienstenmodel

Sun Microsystems gooit zichzelf flink overhoop. Ditmaal niet op het vlak van zijn personeel - ontslagen - maar op het gebied van techologie en bedrijfsstrategie. Dit uit zich in de vergaande processor- en systeemsamenwerking met Fujitsu, plannen voor open broncode en het verder doorvoeren van een dienstenprijsmodel.

Deze stappen kwamen vorige week kort na elkaar naar buiten. President Jonathan Schwartz sprak over het openen van de eigen software op de Sun Network-bijeenkomst in Shanghai (China). Unix-variant Solaris wordt op termijn 'open source', zo liet de topman weten. Het is niet waarschijnlijk dat dit 'pure' open broncode zal zijn. Analisten voorzien een semi-open Sun-licentie zoals die ook voor Java geldt, hoewel het bedrijf ook die software meer open wil maken.
Schwartz zegt dat Sun dan inkomsten verkrijgt uit een dienstenmodel, vergelijkbaar met de telecomindustrie. De gebruikte hardware (gsm) en software (adresboek) zijn gekoppeld aan de diensten (bellen, sms-en), waarvoor gebruikers betalen. De computerleverancier schetst bedrijven een licentiemodel waarbij ze betalen voor hardware, software en ondersteuning op basis van het daadwerkelijke gebruik.
In de aanloop naar de geschetste dienstentoekomst factureert Sun overheidsgebruikers van zijn applicatieserver Java Enterprise System nu per burger. Dit is mede gekoppeld aan de ontwikkeling van het land naar normering van de Verenigde Naties. Sun biedt bedrijven dit licentiemodel al op basis van het aantal werknemers.
De computerproducent onthulde ook nieuwe computermodellen, vernieuwde applicaties en nieuwe diensten, waaronder een opslagfaciliteit. Opvallend is een aanstaand werkstation (codenaam Metropolis) met twee Opteron-processor van AMD.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.