'Consolidatie is niet één-server kwestie'

Butler hekelt benadering computerleveranciers

Leveranciers van servers belijden wel de idee van consolidatie, maar leveren daarmee niet automatisch datgene wat klanten nodig hebben. Dit stelt onderzoeksbureau Butler, dat gebruikers wel adviseert te consolideren, maar daarbij vooral te letten op centraal beheer en flexibiliteit.

Het bureau zet zijn kritiek uiteen in het rapport 'Server and storage consolidation - optimising it-infrastructure to meet the demands of the enterprise'. De it-industrie slaagt er niet in te voldoen aan de consolidatievereisten van klanten, stelt Butler. Serverleveranciers zouden teveel vertrouwen op het marketen en verkopen van grote systemen, die veelal onnodige overcapaciteit bieden.

Evenwichtig

Volgens het onderzoeksbureau staat consolidatie namelijk niet gelijk aan overgaan naar één, groot systeem. Projecten tegen it-wildgroei, dienen te draaien om het evenwichtig concentreren van componenten. Zo kunnen ze tot een centraal beheer van een flexibele it-infrastructuur komen.
De belangrijkste punten hierbij zijn: het simplificeren van systeemomgevingen, het uitvoeren van consolidatie als onderdeel van een algehele it-optimalisatie, en het implementeren van een overkoepelend beheerraamwerk dat flexibiliteit biedt. Dat laatste punt is volgens Butler een eerste stap op weg naar ict als nutsmiddel. Ict-leveranciers als IBM, HP, Sun Microsystems en Computer Associates (CA) prijzen dit aan onder verschillende noemers, waar onder utility computing en adaptive infrastructure en agile enterprise.
Indien bedrijven consolidatie uitvoeren volgens dergelijke richtlijnen, kan het rendement ervan (roi) aanzienlijk zijn. Butler maakt gewag van operationele kostenbesparingen van 15 tot 25 procent, afhankelijk van de schaal en het bereik van het consolidatieproject.

Geen helder beeld

Een probleem is dat veel organisaties, volgens Butler maar liefst negen van de tien, geen helder beeld hebben van het reilen en zeilen van hun it-infrastructuur. Dit betreft zowel de opzet, de omvatte componenten en het prestatieniveau. Een treffend teken hiervan is het handmatig tellen van inpandige pc's en printers. Butler raadt dan ook met klem aan dat organisaties een doorlopende inventaris van hun it-omgeving bijhouden en die continue evalueren.
Enerzijds stelt Butler dat de heterogeniteit van it-omgevingen een feit is waar ondernemingen mee om moeten gaan. Anderzijds merkt het op dat het grote aantal servers en opslagmachines die de meeste grote ondernemingen in huis hebben een uitwas is. Die uitwas is nu moeilijk te beheren en op termijn niet langer houdbaar, voorspelt het bureau.
Initiatieven om te consolideren op één of enkele merken en types computer zouden slechts lichte of tijdelijke verlichting brengen. Een algehele it-optimalisatie is vereist, aldus Butler. Hierbij dienen ondernemingen zelf veel voorwerk te verrichten om zo nieuwe problemen - met bijvoorbeeld capaciteit, beveiliging en personeel - te kunnen voorzien en opvangen. Elke verandering aan de it-infrastructuur houdt immers een risico in voor de organisatie, en dat omvat volgens het onderzoeksbureau ook consolidatieprojecten.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.