Chipsector groeit weer gezond

De halfgeleidersector lijkt aan een gezonde groeiperiode te zijn begonnen. De Amerikaanse chip-brancheorganisatie SIA voorspelt een wereldwijde groei dit jaar van 6 procent tot 226 miljard dollar. In november hield de Semiconductor Industry Association het nog zuinigjes op een "stationaire omzet".

Chipfabrikant Intel onderstreept deze trend door de verwachte omzetcijfers over het lopende tweede kwartaal bij te stellen van rond de 8,9 miljard tot 9,2 miljard dollar. De bruto verkoopmarge van de chipfabrikant stijgt licht naar 57 procent.
De SIA voorspelt dat de chipsector in de periode tot 2008 jaarlijks met 9,8 procent blijft groeien. De verkoop van microprocessoren stijgt in 2005 met 11 procent. Dram-geheugenchips duiken in de min met een omzetdaling van ruim 13 procent.

Vooral notebooks

Voorzitter Scalise van de SIA wijst vooral naar de verwachte verkoop van mobiele telefoons, pc's, digitale televisies en digitale camera's als oorzaak van de omzetgroei. Intel profiteert vooral van de gok op chips voor draagbare computers. De vraag naar notebooks stijgt nog altijd fors en de verkoop daarvan is ook in de VS inmiddels uitgestegen boven die van desktops.
Intel hield al rekening met een sterke markt voor notebooks, maar "het is nog beter gegaan dan we verwachtten", aldus cfo Andy Bryant. Bovendien blijven de prijzen die het concern kan berekenen voor de Pentium M-lijn chips beter op peil dan die van de niet draagbare chiplijn. De marge ligt ook hoger, wat analisten aanmerken als de voornaamste reden dat de brutomarge van Intel dit kwartaal hoger uitkomt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-17T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.