HP versnelt zijn werkstations aanzienlijk

BOSTON, MA - Begin deze week introduceerde Hewlett-Packard een compleet nieuwe serie technische werkstations gebaseerd op het eveneens nieuwe processortype PA8000. Beweerd wordt dat de systemen zo'n 30 tot 60 procent sneller zijn dan die van de concurrentie. Vooral op het gebied van grafische presentie heeft HP zijn best gedaan de concurrentie van zich af te schudden: niet alleen met nieuwe grafische subsystemen, maar ook met een compleet nieuwe interface, gericht op het ontsluiten van gegevens in complexe client/server-omgevingen.

Deze nieuwe gebruikers-interface is gebaseerd op de Common Open Desktop Environment (CDE), een verzameling richtlijnen die jaren geleden door een consortium van Unix-leveranciers is afgesproken. Op deze basis wordt de Netscape Navigator met Java geleverd, evenals een multimediale viewer, waarmee gegevens in allerlei formaten op te halen zijn. Vooral op ontwerpafdelingen, waar deze werkstations veelvuldig ingezet worden, vormen de talloze dataformaten vaak een probleem.
Een andere component van de nieuwe omgeving vormen de standaard mee te leveren tools voor communicatie met andere gebruikers. Videoconferencing alsook gereedschappen waarmee documenten gezamenlijk te bewerken en te bespreken zijn, maken van de nieuwe werkstations een krachtig hulpmiddel voor ontwerpers. In eerste instantie draait de nieuwe desktop-omgeving op Unix, later volgt een versie voor Windows NT.
Vorig jaar wist HP zijn Europese marktaandeel in Unix-werkstations met 2 procentpunten uit te bereiden tot bijna 25 procent, ondanks de relatief trage hardware. Dit succes is vooral te danken aan de afwijkende benadering die de onderneming er op na houdt. "Het samenwerken met partners is onze core business geworden," aldus een woordvoerder die hiermee het verschil met IBM duidelijk wil maken.
"We beschikken dan ook over een grote en snel groeiende divisie consultants," hetgeen HP weer onderscheid van zowel Sun Microsystems als Silicon Graphics. Volgens eigen zeggen boekt HP inmiddels 1,4 miljard dollar omzet in het geven van adviezen. De technisch-wetenschappelijke consultancy groeit op dit moment met 100 procent per jaar.
 
Gezamenlijke chip
De nieuwe PA8000-processor - de laatste aanpassing op HP's eigen processorlijn in deze serie - zal worden ingebouwd in de servers die bestemd zijn voor de niet-wetenschappelijke markten. In eerste instantie plaats HP de cpu in de K-serie - de middenklasser. Met deze chip, draaiend op 180 megahertz, moet de K-server voor zakelijke toepassingen zo'n 30 procent beter presteren dan de machines van Silicon Graphics en Digital en zo'n 90 procent beter dan Suns Ultrasparc. Voor wetenschappelijke toepassingen, waar de prestaties op het gebied van drijvende komma-berekeningen bepalend zijn, is het verschil met de concurrentie aanzienlijk groter, stelt HP. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-07T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.