'Palladium leeft'

Microsoft ontkent uitstel beveiligingstechnologie in Longhorn

Microsoft ontkent geruchten dat het zijn Ngscb-beveiligingstechnologie (Next-Generation Secure Computing Base) voorlopig geschrapt heeft. Ngscb moet gewoon verschijnen in de volgende versie van Windows, Longhorn.

Het beveiligingssysteem met de codenaam Palladium startte in 2002 als samenwerking tussen Intel en Microsoft. Het is een van de meest controversiële nieuwe componenten in Longhorn. Het bestaat uit twee delen: het hardwaregedeelte, Trusted Platform, en het softwaredeel, Trusted Operating Root (ook wel 'Nexus' genoemd). Nexus moet de spil vormen. Het wordt door middel van een set api's aangesproken zodat andere applicaties ook van Ngscb gebruik kunnen maken. Dit laatste is nog niet het geval, wat zou betekenen dat isv's (independent software vendor) hun programmatuur moeten herschrijven om die te laten werken met de beveiligingstechnologie. De code wordt nu aangepast; dat is de reden waarom Ngscb is weggelaten uit de pre-alpha-versie van Longhorn. Daarmee waren de geruchten geboren dat Microsoft de hele technologie zou schrappen. Volgens woordvoerder Mario Juarez is niets minder waar. Hij verwacht later dit jaar meer details te kunnen geven over de plannen voor Ngscb.

Vaag

Microsoft blijft vaag over de vraag hoeveel van de Ngscb-code deel gaat uitmaken van Longhorn. Volgens woordvoerders heeft de technologie nog geen impact op gebruikers totdat versie 2 van het beveiligingsplatform uitkomt. Een datum voor deze lancering is nog niet bekend gemaakt. Versie 1 moet volgens Juarez gewoon in Longhorn verschijnen.
Ngscb bevat onder meer een soort schaduwbesturingssysteem dat standaardhandelingen en -programma's op de achtergrond kan uitvoeren. Critici vrezen dat het gebruik van deze speciale chip, de 'security support component', de mogelijkheden van gebruikers beperkt. Microsoft claimt dat alle grote hardwarefabrikanten het beveiligingsplatform ondersteunen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-04T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.