Intel geïntegreerde processor in de maak

Intel werkt aan een geïntegreerde processor met de naam Timna die eind volgend jaar moet uitkomen. Timna is bedoeld voor lichte PC's en opzetkastjes. Tot op heden wees de chipfabrikant integratie van functies op het niveau van de centrale processor van de hand.

Het bedrijf heeft inmiddels functies gecombineerd op chipsets voor zijn processoren. Zo bevat de nieuwe 810-chipset, voor goedkope Celeron-PC's, namelijk ook grafische functionaliteit. Daarnaast heeft Intel een chipset met audio-functies uitgebracht voor notebooks. Directieleden van de firma zeggen al langere tijd dat het zinvol is video- en audiomogelijkheden op de chipset te integreren.

Meer ruimte

Nu blijkt echter dat Intel ook bezig is aan de volgende stap, naar de processor zelf. De reden hiervoor is de aanstaande overgang van de 0,25 micron productietechnologie naar het kleinere 0,18 micron proces. Dit biedt ruimte voor meer transistoren op een processor. De toekomstige Timna van Intel zal bestaan uit een Pentium II of III Celeron-kern met een grafische chip en een geheugen-controller.
Experts zijn ondanks de mogelijke besparingen op productiekosten sceptisch. "Grafische technologieën ontwikkelen zich nu sneller dan microprocessortechnologieën. Hierdoor zullen geïntegreerde processoren over het algemeen achterlopen wat betreft hun grafische mogelijkheden", zegt analist Peter Glaskowsky van onderzoeksbureau Microdesign Resources.

Gelijk opgaan

Daarnaast betekent integratie ook meer ontwikkelingsproblemen. "Je moet gelijktijdig het processor- en het grafische gedeelte testen op fouten en die verwijderen", zegt Glaskowsky. Een praktijkvoorbeeld is het recente uitstel van National Semiconductors (Natsemi) geïntegreerde MXi-chip. Die processor is de nieuwste loot aan de Media-GX-serie van dochteronderneming Cyrix, die nu voor het grootste deel wordt afgestoten. Natsemi wil eigenlijk alleen de tak voor geïntegreerde chips behouden aangezien het veel toekomst ziet in processoren voor ingebedde toepassingen en niet in Intel-compatibele PC-processoren. Intel breidt zijn bereik echter uit.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.