HP ontkent analistenkritiek

Illuminata: 'Uitvindersgeest is vervangen door assembleerdersaanpak'

Hewlett-Packard ontkent de felle kritiek van onderzoeksbureau Illuminata dat het is verworden tot een assembleerder die vertrouwt op andermans technologie. Dick Lampman, hoofd van de HP Labs-organisatie, zegt dat het nieuwe HP zijn onderzoek meer richt op praktische toepassing.

  
"Je moet je r&d-dollars besteden aan datgene waarmee je je kan onderscheiden", stelt Dick Lampman, hoofd van HP's laboratoria.
Hij bestrijdt het oordeel van Illuminata-analist Jonathan Eunice dat HP niet langer is bezield door de uitvindersgeest. Eunice stelt dat het concern meer is gericht op het benutten van zijn schaalgrootte voor het integreren, verpakken en combineren van producten en diensten.
Daarbij zou het bedrijf de benodigde technologie van derden betrekken. De analist noemt in zijn rapport HP: Don't invent de kern-deskjettechnologie afkomstig van Canon, de Itanium-processoren afkomstig van Intel, besturingssysteem Windows van Microsoft, netwerkapparatuur van Broadcom, en pc's van het overgenomen Compaq. Volgens het kritische rapport verliest HP's eigen technologie - PA-Risc, Unix, middleware en pc's - het van de ingekochte.

'Merkwaardig'

Senior vice-president Lampman ontkent dit. Hij begrijpt de argumenten van Eunice, maar is het niet eens met diens conclusies. "Ik vind dit merkwaardige kritiek." In een interview met Computable zegt Lampman dat 'uitvinden' zeker niet haaks staat op HP's bedrijfsplan. "Het gaat er bij technologie niet alleen om wat je hebt of zelf kan uitvinden, maar ook om wat er reeds in de markt is, vooral als het een industriestandaard betreft. Je moet niet koste wat het kost zelf dingen willen ontwikkelen als er reeds een uitstekend alternatief is. Let op: het gaat niet om een alternatief dat 'goed genoeg' is."
"Als je technologie of producten van andere partijen, ook concurrenten, gebruikt kan je je r&d-dollars richten op een terrein waar je je kan onderscheiden. Dat doet de hele ict-industrie", aldus Lampan. De hoofdonderzoeker wil Eunice ook corrigeren wat betreft de Itanium-processor. "Die is gebaseerd op HP-technologie. De Epic-architectuur (Explicitly Parallel Instructionset Computing - red.) is door ons ontwikkeld. Daarna hebben we Intel erbij gehaald om deze technologie breed in de markt te zetten en niet alleen van en voor HP."< BR CLEAR=LEFT>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.