IBM Intel-servers op basis PCI-busstructuur

Eigen MCA-bus definitief verleden tijd

AMSTERDAM - Jarenlang heeft IBM de eigen MCA-busstructuur gepropageerd, maar met de introductie van een nieuwe lijn PC-servers is daar definitief een eind aan gekomen. Voor MCA is daarin geen plaats. Na achttien maanden stilzwijgen ontvouwt Big Blue nu de op Intel PCI gebaseerde PC-server strategie met bijbehorende produkten.

"We zijn door een periode van veranderingen gegaan met als resultaat volledige vernieuwde produkten", aldus Tikiri Wanduragala, European PC-Server product manager. "De veranderingen waren nodig omdat we SMP en PCI in de PC-servers wilden integreren. PCI betekent een nieuwe richting voor ons in de PC-servers. Tot het eind van het jaar zullen we echter gecombineerd PCI- en MCA-busstructuur leveren. Daarna zullen de servers alleen nog met PCI leverbaar zijn." Met deze stap heeft IBM de jarenlang toegepaste MCA-standaard voor interne busstructuur dood verklaard. "Het is een noodzakelijke stap voor ons om te kunnen concurreren, want PCI is nu eenmaal goedkoper toe te passen dan MCA. Bovendien is PCI wat ons betreft dé standaard voor PC-servers." Naast PCI uitbreidingsmogelijkheden zullen de servers zijn uitgerust met ISA-bus voor systemmanagement services. "We hebben vijf speerpunten in onze PC-serverstrategie. Nummer één is dat we markt-gedreven oplossingen zullen brengen. Verder is onze architectuur nu open en proberen we met het systemmanagement-produkt Netfinity de term most manageble server inhoud te geven. Ook is het belangrijk om allianties aan te gaan waardoor onze servers 'software neutraal' worden. We leveren ze standaard met OS2, NT, Novell en SCO Unix; de klant kan dan kiezen wat hij gaat gebruiken. Tot slot willen we 'Worldclass Support' bieden door 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar te zijn voor service." Om dat te verwezenlijken heeft IBM het 'Techconnect'-programma in leven geroepen waarin het bedrijf in razend tempo support-medewerkers opleidt.

Nieuwe modellen

De PC-servers worden aangeduid als model 700, 500, 320 en 310. Daarvan is de 700 het vlaggeschip dat - voorzien van standaard Intel-moederbord - 1 tot 4, en later 1 tot 6 Pentium Pro-processoren kan bevatten. De 500 kan twee cpu's bevatten en beide modellen zijn bedoeld voor omgevingen waar bedrijfszekerheid van cruciaal belang is. De 320 en de 310 zijn bedoeld voor het midden en kleinbedrijf. De PC-servers vervangen de modellen 85 en 95. Voor de nieuwe servers heeft IBM een cluster-technologie in licentie genomen waarbij maximaal drie servers via I/O-bussen zijn te clusteren. Verder onderzoekt men de mogelijkheden om compleet geconfigureerde Notes-servers op de markt te brengen.
IBM zal met deze produkten proberen het distributors- en resellers-kanaal nieuw leven in te blazen. "In het dealer-kanaal, waarin rechtstreekse verkoop naar de klant plaatsvindt, staan we al sterk", aldus Tokyta van de Ruit, PC Marketing Manager Nederland van IBM. "De distributors moeten samen met de resellers de groei gaan brengen. We zijn dus op zoek naar nieuwe business-partners en één daarvan is Correct in Rotterdam. Verder worden gesprekken gevoerd met andere kandidaten en is het niet ondenkbaar dat de PC-servers straks ook in de winkels van Escom-Office staan." Of IBM met deze nieuwe produkten succes heeft zal sterk afhangen van de prijs. Bovendien treft IBM in dit marktsegment Compaq die met z'n servers en verkoopkanalen stevig in het zadel zit. HD

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-07T00:00:00.000Z Hans Doorn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.