Sun koopt opslag in

Overname Storagetek voor ILM en kanaal

Sun Microsystems koopt een opslagdivisie met bijbehorende strategie. De serverproducent legde 4,1 miljard dollar op tafel voor de overname van Storagetek. Dat is een meerwaarde van 18 procent.

Analist Steven Milunovich van investeringsbank Merrill Lynch is sceptisch. Hij verbaast zich erover dat Sun 3,1 miljard in contanten van zijn 7,5 miljard dollar schatkist besteedt aan een overname die geen directe omzetgroei in huis brengt. Milunovich baseert dit oordeel op het feit dat de tapemarkt volwassen en stabiel is waardoor er weinig groei valt te behalen.

ILM

"Sun gelooft kennelijk dat opslag een belangrijker deel wordt van de ict-oplossing en wil zijn resultaten op dat vlak dus verbeteren", meldt de financieel analist. "Het bedrijf krijgt hiermee duizend opslagverkopers, waarmee het een completere oplossing voor Information Lifecycle Management (ILM) kan bieden." Daarnaast krijgt Sun, met zelf al tienduizend verkopers, er zo'n tweeduizend opslagdienstverleners bij.
Het belangrijkste lijkt echter het indirecte verkoopkanaal van Storagetek, dat naar eigen zeggen verantwoordelijk is voor circa veertig procent van diens omzet. "Het is in toenemende mate duidelijk voor ons dat onze opslagactiviteiten beperkt zijn op het gebied van het kanaal", verklaart Sun-ceo Scott McNealy. "We vroegen ons af wie ons niet alleen kon helpen aan de technologiekant, maar ook aan de kanaalkant."
De twee bedrijven presenteren het samengaan als een manier om de zware servers en opslagapparaten van Sun te combineren met de producten voor databeveiliging en archivering van Storagetek. Overigens betrekt Sun zijn diskopslag voor de bovenkant van de markt bij opslagproducent HDS (Hitachi Data Systems) middels een oem-overeenkomst.
"De producten, diensten en oplossingen die Sun en Storagetek bieden, zijn complementair en vormen een van de meest complete opslag- en databeheerportfolio's in de industrie", verklaart Sun. De koper maakt expliciet gewag van ILM-oplossingen voor zijn klanten.

Worstelen

Storagetek-ceo Pat Martin spreekt van de beste overeenkomst met de goede partner op het juiste moment. "Dit is het beste voor onze klanten, aandeelhouders, werknemers en andere belanghebbenden." Zijn bedrijf worstelt al geruime tijd met de relatief grote afhankelijkheid van tape, dat 46 procent van de omzet oplevert, maar slechts een langzame marktgroei kent. Het bedrijf voert ook diskproducten (8 procent van de omzet), maar heeft daar tot op heden niet veel succes mee geboekt. Daarnaast biedt het opslagdiensten (41 procent van de omzet).
De omzet is vorig jaar met slechts 2 procent toegenomen tot 2,2 miljard dollar. De winstmarge zat echter op een forse 49 procent. Storagetek verwacht voor 2005 een omzetgroei die gelijk opgaat met de groei van de opslagmarkt: 4 tot 5 procent. De resultaten van de afgelopen twee kwartalen stelden financieel analisten echter teleur.
Sun worstelt al enkele jaren met opslag. De onderneming loopt op dat gebied sterk achter op serverleveranciers HP en IBM. In 2002 heeft Sun zijn opslagdivisie en -management herzien, maar dat heeft nog geen herstel opgeleverd. Het bedrijf heeft volgens onderzoeksbureau Gartner nu met 2,2 miljard dollar een aandeel van 6 procent (licht gedaald) op de markt voor externe-schijfopslagsystemen.

Mainframeklanten

Sun verkrijgt hiermee niet alleen opslagapparatuur en -verkopers, maar ook contacten met Storagetek-klanten die voor een groot deel uit mainframegebruikers bestaan. Merrill Lynch-analist Milunovich schat dit op de helft van Storageteks klanten.
De serverproducent heeft al jaren diverse verkoopprogramma's en marketinginitiatieven opgezet om zijn Unix-servers als mainframevervangers te slijten. Sun-opslagtopman Mark Canepa erkent dat de kopers van opslag en van servers niet altijd dezelfde mensen zijn binnen een bedrijf. Hij stelt dat dit gecompenseerd wordt door de ict-hoofden, cio's en ceo's die hiërarchisch weer boven die mensen staan.

Oem en HP

Een andere motivatie voor de koop kan het frustreren van HP zijn. Die had onlangs juist een oem-overeenkomst gesloten met Storagetek voor een middelzwaar tape-apparaat. Sun had al een oem-overeenkomst voor Storageteks tapeproducten. Een enkele analist speculeert nu dat Sun de overname doet om de opslagleverancier uit handen van HP te houden. Voor de overname van Compaq betrok HP een breed scala aan tape-libraries bij Storagetek.
Milunovich merkt op dat de HP-relatie een probleem kan zijn voor Sun. Hij schatte eerder dat de oem-overeenkomst met die serverleverancier de komende twee jaar drie tot vier procent van Storageteks omzet kan vormen. Zonder HP-verkopen zou de tapeverkoop komend jaar gelijk blijven, aldus Milunovich. Sun en Storagetek achten het wegvallen van de overeenkomst met HP niet waarschijnlijk, aangezien zij veel LTO-tapedrives (Lineair Tape-Open - red.) betrekken van die fabrikant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.