IBM voert X3-server op

Semi-64-bit en dualcore-ondersteuning debuteren

IBM voert zijn X3-serverreeks op met nieuwe X460-modellen die schalen van vier tot tweeëndertig Xeon-processoren. Die machines ondersteunen de Intel-chips met 64-bit extensies (EM64T) en zijn ook al voorbereid op uitvoeringen met twee verwerkingskernen (dualcore).

De machines zijn vanaf half juni verkrijgbaar en kunnen zowel 32- als 64-bit applicaties draaien. IBM projecteert doeltoepassingen als databases, erp-installaties, crm-software, serverconsolidatie en specifieke applicaties voor niche-markten. De leverancier biedt als besturingssystemen de semi-64-bit uitvoeringen van Windows Server 2003, Red Hat Linux en Suse Linux van Novell.
IBM's nieuwe servers zijn ook voorbereid op dualcore-processoren. Het wachten daarvoor is op Intel, die dualcore eerst inzet in de desktopmarkt. Volgens IBM biedt de nieuwe achtweg-uitvoering van de X3-server een prestatieniveau dat 60 procent hoger ligt dan dat van voorganger X360. Dit dankt de X3 onder meer aan een hogere bandbreedte tussen de processoren en het systeemgeheugen.
Vice-president Jay Bretzmann, verantwoordelijk voor servers bij IBM, zet de nieuwe x86-servers neer als ideale meegroeiers voor klanten met toenemende behoefte aan rekencapaciteit. Overigens bestaat het 32-weg topmodel uit acht gekoppelde systeemkasten.
IBM heeft de derde generatie (X3) van zijn x86-serverarchitectuur in februari dit jaar gelanceerd. Daar was drie jaar ontwikkelwerk en een investering van 100 miljoen dollar aan voorafgegaan. X3 is voorzien van mainframe-eigenschappen, zoals virtualisatie en snellere gegevensdoorvoer (I/O) dankzij PCI-X 2. Veel van de enterprise-functionaliteit schuilt in de zelfontworpen Hurricane-chipset.

Tot vierweg Xeon

Ondertussen beperken concurrenten Dell en HP zich tot Xeon-servers met één, twee of vier processoren. Dell, die direct op bestelling produceert, houdt zich al sinds de oprichting bezig met massamarkten en laat zich daar ook op voorstaan.
Concurrent HP biedt weliswaar zwaardere servers dan Dell, maar dat zijn machines met de 64-bit Itanium 2-processoren van Intel. Die zijn niet compatibel met 32-bit en semi-64-bit software, maar bieden wel meer enterprise-mogelijkheden. Zo gebruikt HP die processoren in zijn zware Unix- en nu ook fouttolerante NonStop-servers (afkomstig van Tandem).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.