HP steekt Itanium in NonStop

Laatste stap in overgang naar 64-bit Intel-platform genomen

Hewlett-Packard voorziet zijn fouttolerante NonStop-servers van de 64-bit Itanium 2-processoren van Intel. HP kondigde dit aan op de conferentie ENSA@WORK 2005, die vorige week plaatsvond in Kopenhagen. Hiermee is HP's laatste serverlijn over naar Intels Itanium.

De NonStop-machines, afkomstig van het ooit door Compaq overgenomen Tandem, gebruikten voorheen de MIPS-processoren. Compaq heeft lange tijd plannen gekoesterd om de fouttolerante servers over te hevelen naar de 64-bit Alpha-processoren van het overgenomen Digital (DEC).
Na de overname van Compaq door HP zijn die plannen gewijzigd in een overstap naar Intels 64-bit Itanium-platform (IA-64). HP zet al zijn serverlijnen over naar die processor. "De NonStop wordt hiermee in wezen een Integrity-server (HP's Itanium-serverreeks - red.)", verklaart woordvoerder Jos Baltes. De fouttolerante server biedt ook mogelijkheden voor virtualisatie van applicaties om groei of fluctuaties op te kunnen vangen. HP vervat dit in zijn Adaptive Enterprise-strategie (AE), om ict als nutsmiddel te bieden.
Vice-president Nora Denzel zegt dat AE aanslaat. Het bedrijf noteert sinds mei 2004 een groei van 14 procent aan bestellingen voor AE-gebaseerde oplossingen. "Wij winnen overeenkomsten met onze Adaptive Enterprise-strategie omdat we klanten helpen met het benutten van veranderingen. Dat levert ze concurrentievoordelen op. De aankondigingen van vandaag gaan in op de uitdagingen van bedrijven in het omgaan met veranderingen. Ondernemingen moeten zich verzekeren van continuïteit voor bedrijfskritische processen. Zo kunnen ze hun it-infrastructuur beter beheren en hun it-middelen consolideren, wat de kosten verlaagt en de complexiteit vermindert."

Vierduizendtachtig

De nieuwe Integrity NonStop-server past in dit streven naar continuïteit en consolidatie met een schaalbaarheid naar maximaal 4080 Itanium 2-processoren. HP meldt dat dit de eerste server voor commercieel gebruik is die zo ver schaalt. Machines met dergelijke aantallen processoren zijn in de regel supercomputers en dienen voor wetenschappelijk of - vaak geheim - overheidsgebruik.
HP mikt met de NonStop-server juist op bedrijfskritische toepassingen in markten als de gezondheidszorg, financiële dienstverlening, overheden, transport en logistiek, (tele)communicatie, winkelketens en fabricage.
De serverleverancier claimt voor de nieuwe machine een betrouwbaarheid die honderd keer hoger is dan die van eerdere fouttolerante servers. De hardware-beschikbaarheid ligt namelijk op 99,99999 procent, aldus de producent. De kosten voor die betrouwbaarheid zouden op slechts de helft van een mainframe liggen. De Itanium-uitvoering van de NonStop is vanaf juli verkrijgbaar voor prijzen vanaf 400.000 dollar.

Laatste PA-Risc

Naast de Itanium 2-aankondiging kwam HP ook met de nieuwe 8900-uitvoering van zijn eigen PA-Risc-processor. Die chip doet dienst in de 9000-servers, die de eigen Unix-variant HP-UX draaien. De nieuwe PA-8900 draait op kloksnelheden van 800 MHz, 1 en 1,1 GHz. De dualprocessor-module biedt volgens HP al een 15 procent hoger prestatieniveau dan voorganger PA-8800. Dit is vooral te danken aan de verdubbeling van het cachegeheugen naar een totaal van 64 MB. Vier- en achtprocessor-modules zijn ook verkrijgbaar.
De nieuwe PA-8900 is de laatste geplande generatie voor HP's eigen processorlijn. De leverancier presenteert de PA-8900 als prestatiesprong voor klanten én als overstapplatform naar de Integrity-lijn. Daarbij zijn opwaarderingen binnen de systeemkast mogelijk. HP's servertopmodel Superdome is ook een 9000-machine. De laatste telg is nog tot 2008 verkrijgbaar en HP biedt ondersteuning tot 2013.

Universeel beheer

Op ENSA@WORK onthulde HP ook versie 5.0 van zijn beheersoftware Systems Insight Manager (SIM). Dat pakket bestrijkt nu servers, clients, opslag en printers. Veel beheersoftware is nog gescheiden voor computers en voor opslagsystemen. SIM 5.0 biedt beheer voor HP's ProLiant- (x86, IA-32, EM64T), Integrity- (IA-64) en 9000-servers (PA-Risc), naast de StorageWorks XP-, EVA- en MSA-opslagapparatuur. De nieuwe Integrity NonStop-systemen vallen ook onder de nieuwe versie van de beheersoftware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.