General Electric koopt Nederlandse Applicare

Specialist in medische software blijft zelfstandig

General Electric (GE) heeft Applicare Medical Imaging uit Zeist overgenomen. De Medical Systems-divisie van het Amerikaanse concern, goed voor een jaaromzet van 100 miljard dollar, complementeert met de overname zijn eigen grafische systemen voor de medische sector.

Applicare blijft als zelfstandige onderneming functioneren. "Wij houden onze eigen naam, blijven onze eigen producten voeren, via de bestaande verkoopkanalen en houden het bestaande management", aldus de vergulde Applicare-directeur Ruud Kroon. "General Electric, die doorgaans nogal kieskeurig is in zijn partners, is voor ons een extra kanaal."

Megacontracten

Het bedrijf uit Zeist is met vijftig medewerkers en een omzet over 1998 van 6,5 miljoen gulden een relatief klein bedrijf. Applicare verdubbelde zijn omzet echter twee jaar op rij en baarde opzien met megacontracten bij het Amerikaanse Ministerie van Defensie in de Verenigde Staten en bij British Telecom (BT) in Engeland. Het Pentagon rust duizenden werkstations in militaire ziekenhuizen en kruisers uit met de software van Applicare, terwijl BT het pakket onder zijn eigen naam verkoopt.
Directeur Kroon legt uit dat het softwarepakket Radworks het mogelijk maakt diagnostisch medisch beeldmateriaal op Windows NT-computers te visualiseren. "Omdat geen filmmateriaal en dure Unix-machines nodig zijn, levert dat grote kostenbesparingen op", aldus Kroon. Daarnaast kan via Internet het beeldmateriaal wereldwijd bekeken worden.

150 Miljoen

GE en Applicare doen geen mededelingen over de overnamesom, maar Kroon zegt wel dat het gezien de omvang van Applicare om heel veel geld gaat. In het geruchtencircuit is zelfs het overnamebedrag van 150 miljoen dollar te horen.
In eerste instantie neemt GE 80 procent van de Applicare-aandelen in zijn bezit. Over drie jaar zal het bedrijf zich echter volledig eigenaar kunnen noemen. De huidige zeven aandeelhouders, Holland Venture en een aantal medewerkers, verkopen daarbij hun bedrijfsbelang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-04T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.