Windows 98 wacht lauwe markt

Gebruikers zitten niet te springen om nieuw besturingssysteem

De markt toont vooralsnog weinig animo voor Microsofts nieuwste besturingssysteem Windows 98. PC-fabrikanten steunen de softwareleverancier, maar vraag van hun klanten blijft uit. Bovendien ziet het bedrijfsleven meer in Windows NT, waarvan begin volgend jaar versie vijf uitkomt. Microsoft doet alsof zijn neus bloedt en wil de software op 15 juni al in de winkels hebben.

Ik heb niet het idee dat klanten hier echt op zitten te wachten. Het is meer een logisch vervolg op Windows 95, het overkomt je gewoon", zegt directeur Elmer Gutteling van IBM's PC-tak. Leverancier Gateway speelt op zeker en levert sinds enkele maanden een tegoedbon bij zijn PC's. "Er is wel wat interesse voor Windows 98, maar ik verwacht dat dat nog toeneemt als Microsoft begint met zijn marketing", zegt senior productmanager Michael Hughes.

Terugdeinzen

Concurrent Dell ziet een minder optimistische toekomst voor Windows 98. "Het merendeel van onze omzet (80 procent) komt van zakelijke klanten, waarvan maar een heel klein deel serieus denkt over de implementatie van 98", meldt marketingmanager Ruud Stolk. "Je moet niet vergeten dat veel bedrijven nog met oudere systemen werken. Dat zag je ook bij de introductie van Windows 95. Enerzijds is er de cyclus die organisaties hebben voor het opwaarderen van producten. Anderzijds deinzen zij terug voor het aanpassen van hun software, bijvoorbeeld de drivers en applicaties. Ik zie in bedrijven meer een rol voor de werkstation-variant van Windows NT 5." Computerfabrikant Hewlett-Packard wil zich onpartijdig opstellen en weigert alle commentaar op de omstreden software.

Ondergang

Microsoft geniet in de rechtszaak tegen Windows de steun van diverse PC-producenten, die sterk afhankelijk zijn van de softwareleverancier. Directeur Bill Gates voorspelde enkele weken terug de ondergang van de PC-industrie als het Amerikaanse ministerie van Justitie de lancering zou vertragen of verhinderen. Dit staat in schril contrast met de omschrijving die Microsoft nog geen drie maanden hanteerde. Toen sprak de softwarefirma nog van een 'opwaardering' voor Windows 95.
Inmiddels is duidelijk dat Microsoft de nieuwste Windows-versie positioneert als consumentenproduct. "Wij adviseren bedrijven om voor NT 4 te kiezen", aldus woordvoerster Aurelia van den Berg. Dat besturingssysteem biedt meer functionaliteit voor het bedrijfsleven dan de nieuwigheden in Windows 98. "De ondersteuning voor TV-ontvangst en DVD-spelers is op consumenten gericht", meent ook Hughes van Gateway. Bovendien steunen de voornaamste innovaties, zoals AGP (accelerated graphics port) en USB (universal serial bus), op nieuwe hardware en zijn ze ook verkrijgbaar als opwaarderingen voor Windows 95.

Netscape

Daarnaast is er de integratie van Internet Explorer en besturingssysteem. Dit is, in minder diepgaande mate, ook bereikbaar door de los verkrijgbare webbrowser IE 4 te installeren. Computerfabrikanten NEC en Gateway lopen al vooruit op eventuele gerechtelijke geboden. Deze twee firma's bieden hun klanten de mogelijkheid om Windows 98 standaard uit te rusten met het Communicator-pakket van Netscape. Binnenkort komen NEC en Gateway met campagnes op grotere schaal om de Netscape-programmatuur aan te bieden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.