Dell gelooft in toename PC-markt

'HP krijgt spijt van groei ten koste van alles'

Dell Computer hecht geen waarde aan de malaise waar de PC-industrie onder zou lijden. "Kijk maar naar onze cijfers voor het net afgesloten eerste kwartaal. Onze omzet steeg met 52 procent naar 3,9 miljard dollar en de netto winst nam toe met 63 procent tot 305 miljoen dollar", zegt vice-voorzitter Morton Topfer van Dell. Hij ontkent ook het belang van de trend naar PC's onder de duizend dollar.

Dat is slechts van relatief belang. Over het algemeen zien wij nog steeds een gang naar krachtiger hardware en software." Dell heeft dan ook geen plannen voor goedkopere, slanke computers, aldus Topfer. Hij wil groeien in de markt voor PC's en servers, maar daarbij ook zoveel winst maken dat het huidige niveau van 50 procent ongeveer gehandhaafd blijft. "In tegenstelling tot bijvoorbeeld Hewlett-Packard (HP) die ten koste van alles de nummer één wou worden. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft HP 70 procent meer computers verkocht, slechts 20 procent meer omzet behaald en er zelfs geld op moeten toeleggen. Daar komen ze dus van terug, dat agressieve streven naar de eerste plaats."

Dienstverlening

Enkele weken terug onthulde Dell overeenkomsten met Unisys en Wang voor dienstverlening aan zijn grote zakelijke klanten. In tegenstelling tot de twee dienstverleners zelf denkt Topfer dat zij wel degelijk met elkaar in botsing kunnen komen. "Op dit moment is Wang sterk in de Verenigde Staten en, dankzij de overname van Olsy, in Europa. Unisys staat er nu vooral goed voor in Zui d-Amerika en Azië, maar dat bedrijf wil meer dienstverlener worden. Ook in de markten waar Wang nu zit. Maar concurrentie is goed; dat leidt tot betere dienstverlening voor onze klanten", stelt de nummer twee bij Dell.

Elkaar bijten

Topfer erkent dat dit inderdaad het eind inluidt van de relatie met Digital Equipment (DEC). "Wij verlaten DEC vanwege Compaq", geeft de topman ronduit toe. "Digital produceert weliswaar ook PC's, maar had altijd een strikte scheiding tussen die divisie en zijn dienstverleningstak. Wij denken niet dat dat onder Compaq gehandhaafd zal blijven." Unisys maakt echter ook PC's en heeft de productie daarvan onlangs zelfs uitbesteed aan Hewlett-Packard. Volgens Topfer schuilt hierin geen conflict: "Hun PC-productie is geen kernactiviteit, dus dat raakt ons niet." Hij is minder zeker wat betreft de Intel-servermarkt, waar Dell naar boven kruipt en Unisys lichtelijk afzakt. "Daar kunnen wij elkaar op termijn tegenkomen, maar nu is dat nog niet aan de orde."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.