Apple zet technologie Wintel-platform in Mac

Apple Computer probeert meer randapparatuur te bereiken door Wintel-technologie (Windows en Intel) op te nemen in zijn Macintosh-computers. Het bedrijf deed dit al enige tijd, bijvoorbeeld met de PCI-bus. De Macintosh ondergaat nu wijzigingen in de hardware om gebruikers toegang te geven tot een reeks Wintel-randapparatuur.

Een van de 'nieuwe' Mac-technologieën is de Accelerated Graphics Port (AGP). Dit is een schepping van chipfabrikant Intel om driedimensionale beelden snel aan de processor door te kunnen geven. Apple ondersteunt AGP vanaf de eerste helft van 1999, ondanks zijn openlijk geuite twijfels over de bruikbaarheid ervan. Intel zou AGP zelf vooral positioneren in de markt voor computerspellen. Verder bevat de nieuwste Apple-computer, de i-Mac, de Universal Serial Bus (USB). Deze communicatiepoort is reeds verwerkt in de computers van PC-leveranciers als Compaq en Dell. Randapparatuur die is ontwikkeld voor de PC kan hierdoor ook op een Macintosh worden aangesloten. De i-Mac komt in augustus van dit jaar op de markt.

Zwichten

Analisten zien in deze ommezwaai van Apple, dat voorheen sterk hechtte aan eigen technologie, een reactie op het feit dat weinig ontwikkelaars randapparatuur willen ontwikkelen voor een relatief kleine gebruikersgroep. John Ferman, marketing-manager voor Apple in Groot-Brittannië, ontkent dit echter. "De adoptie van USB geeft onze klanten meer keuze en vergroot onze concurrentiepositie."  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.