SGI snijdt in personeel

Sara schaft grootste Altix-supercluster ter wereld aan

Supercomputerproducent SGI ontslaat 10 procent van zijn personeel, ofwel 400 werknemers. Dit moet een besparing van 10 miljoen dollar per kwartaal opleveren. Het bedrijf sloot vorige week nog een contract met Sara (Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam), die een Altix-supercluster koopt.

De ontslagen maken deel uit van de lopende reorganisatie. De nu aangekondigde ontslagronde kost SGI een afschrijving van 15 tot 20 miljoen dollar, die het dit kwartaal (aflopend op 27 juni) boekt. De hieruit voortkomende besparing van 10 miljoen dollar wordt vanaf het kwartaal daarop gerealiseerd.
De ontslagen vinden bedrijfsbreed plaats, het meest bij marketing en administratie, aldus een Amerikaanse woordvoerder. De verkoop- en ontwikkelafdelingen blijven grotendeels buiten schot.
SGI-ceo Bob Bishop zegt dat deze nieuwe stap in de herstructurering nodig is doordat de omzet tegenviel. In het zojuist afgesloten fiscale derde kwartaal boekte het bedrijf een verlies van 35 miljoen dollar op 217 miljoen dollar omzet. In dezelfde periode vorig jaar had het nog 10 miljoen dollar winst en 263 miljoen dollar omzet.
De supercomputerfabrikant heeft echter wel nieuwe contracten gesloten met Amerikaanse leger- en defensie-organisaties. Daarnaast is er een groeiende vraag naar de begin dit jaar gelanceerde Altix-servers, supercomputers in clustervorm die Intels 64-bit Itanium 2-processoren en Linux gebruiken.

Sara-super

Het zijn die Altix-systemen waarvoor SGI een nieuw contract heeft gesloten met Sara. Het rekencentrum schaft een Altix 3000-server aan met 416 Itanium 2-chips en 832 GB geheugen. Deze machine is opgedeeld in knooppunten met elk 64 processoren die zijn gehuisvest in achttien systeemkasten. Dit is tot op heden het grootste Altix-systeem ter wereld. De installatie begint komende maand.
De aanschaf dient voor de uitbreiding van de nationale supercomputer, momenteel bestaande uit een SGI Origin 3800, genaamd Teras. Die super, opgebouwd uit twee 3800-machines, heeft 1024 R14000-processoren met een kloksnelheid van 500 MHz en 1 terabyte aan geheugen. De machine is onderverdeeld in 256 knooppunten met elk vier processoren. Dit geheel neemt 45 rekkasten in, waarvan 32 voor de processoren en routers, acht voor de input/output-hardware, en vijf voor de lokale harde schijven (10 TB). De nieuwe Altix-machine zal naast deze super draaien.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.