Schrappen van 40 procent overlap moet verlies HP NL beperken

'Fusie kost omzet'

Het nieuwe HP, ontstaan door de overname van Compaq, rekent in Nederland op een omzetdaling van maximaal 10 procent, aldus directeur Erik van der Meijden. "We hebben ongeveer 40 procent overlap in onze producten en diensten."

Door die overlap snel te verminderen moet het omzetverlies onder de 10 procent blijven. HP is trots dat het met een jaaromzet van 2,1 miljard dollar in Nederland met voorsprong het grootste ict-bedrijf is. Tweede is Getronics met een omzet van 1,2 miljard euro. De derde plaats is voor IBM met 905 miljoen euro omzet. Dit komt uit metingen van onderzoeksbureau IDC.
HP's nieuwe omzetcijfer is echter het resultaat van een optelsom. Van der Meijden bevestigt dat dit in de praktijk niet haalbaar is, mede door overlap tussen de twee samengaande bedrijven. "Het omzetverlies zal met name in de Intel-servers zijn." Daarnaast voorziet Van der Meijden een kostenbesparing, bijvoorbeeld uit marketingbudgetten, van 20 procent in Nederland.
Hij verwacht de omzetdaling te kunnen beperken door de integratie snel door te voeren. De beide bedrijven hebben sinds de overnameaankondiging miljoenen manuren gestoken in het plannen van de operatie.
Bovendien heeft Compaq ervaring met fusies. "De overnames van Tandem en DEC (Digital) gingen heel anders, wij hebben toen fouten gemaakt", geeft de voormalig Compaq-topman toe. "Het heeft toen bijna een jaar geduurd voor de product-roadmap en de organisatie duidelijk waren."
 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.