DVD-backupsystemen zijn in aantocht

Japanse elektronicafabrikanten haasten zich om herschrijfbare DVD-stations met opslagcapaciteiten van 2,6 gigabyte op de markt te brengen. Deze recorders op basis van de phase change-techniek beloven een grote concurrent te worden van de magneto-optische backupsystemen.

Hitachi heeft aangekondigd in juni al met spelers te komen. Dat is nog voordat de industrie wereldwijd geldende definitieve specificaties zal hebben opgesteld. Overeenkomst over deze 'versie 1.0 specs' wordt in juli verwacht. Matsushita Electric Industrial zal kort daarna, in de herfst, met een DVD-ram speler komen.
Volgens analisten zeggen deze vroege introducties niets over het technische kunnen van volgers als Toshiba en Philips. Volgens Disk/Trend, een marktonderzoekbureau dat de markt voor data-opslag volgt, komen de meeste bedrijven pas in 1998 op de markt met herschrijfbare DVD-systemen. Hitachi demonstreerde al twee interne DVD-ram spelers (richtprijs 800 dollar) en een externe DVD-ram met Scsi2-interface (richtprijs 960 dollar). DVD-rom-schijfjes (alleen lezen) kunnen 4,7 gigabyte aan één zijde opslaan. De DVD-ram-schijven hebben een wisbare capaciteit van 2,6 gigabyte. Herschrijfbare DVD-schijfjes van Hitachi's dochter Maxwell zullen ongeveer 80 dollar per stuk kosten. Disk/Trend verwacht dat volgend jaar 2,6 miljoen en in 1999 4 miljoen DVD-ram-drives zullen worden verkocht.
Philips zal deze maand een DVD-videospeler introduceren in de Verenigde Staten. Deze (DVD-rom-) apparaten brengt het bedrijf pas na de zomer op de Europese en Aziatische markt. RR

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-30T00:00:00.000Z René Raaijmakers