Monopolisten beheersen breedbandinternet

Opta kan markt niet openbreken voor nieuwkomers

Dit artikel delen:

Volgens telecomtoezichthouder Opta verdelen KPN en kabelbedrijven de uitrol van breedbandtoegang tot internet het komende jaar onder elkaar. Ruimte voor alternatieve internetaanbieders en nieuwkomers is er niet. Opta heeft onvoldoende middelen om daar verandering in te brengen.

  
De complexiteit en het aantal zaken hebben de gerechtelijke procedures veel langer gemaakt. Met een snelle uitrol kan KPN zo zijn positie veilig stellen.
"Een nieuwe monopolisering in de telecommunicatiesector is een feit", zei Opta-voorzitter Jens Arnbak vorige week bij de presentatie van het jaarrapport van de toezichthouder. Hij noemt de markt voor breedbandtoegang tot internet via dsl en kabel het beste voorbeeld van deze nieuwe monopolisering.
Kabelwet
Precieze informatie over de verhoudingen in de breedbandmarkt ontbreekt, omdat Opta formeel betrokken bedrijven niet kan verplichten hun kerncijfers vrij te geven. Als het aan de toezichthouder ligt, komt daar volgende week verandering in bij de behandeling van de nieuwe kabelwet in de Tweede Kamer.
Naast de informatieplicht, die moet zorgen voor meer transparatie, dwingt deze wet kabelbedrijven ook hun platform open te stellen voor andere internetaanbieders. Die zouden hierdoor een alternatief breedbandproduct naast dsl van KPN kunnen aanbieden. Maatregelen om de groothandelprijzen voor dsl-toegang onder dwang te verlagen kan Opta pas nemen bij de invoering van de nieuwe telecommunicatiewet, die na het zomerreces op de lijst voor behandeling in de Tweede Kamer staat.
Het groeitempo van KPN's veertigduizend dsl-aansluitingen per maand wijst er volgens Arnbak op dat het telecombedrijf zijn marktaandeel veilig stelt. Kleinere telecombedrijven en internetaanbieders moeten dsl inkopen bij KPN, die een schrale marge geeft op het product door het verschil tussen groothandels- en consumentenprijzen minimaal te houden.

Trage rechtsgang

Arnbak klaagt over de trage rechtsgang waar Opta mee te maken krijgt zodra het KPN maatregelen oplegt om zijn prijzen of producten aan te passen of informatie over diensten te geven. "In twee jaar is de gemiddelde duur van procedures bij de rechtbank in Rotterdam opgelopen van een paar maanden naar 1,5 tot twee jaar", klaagt Arnbak. Gezien de snelle uitrol van breedband kan KPN met deze lange procedures het reguleren van de markt door Opta effectief frustreren.
De telco stapte bijvoorbeeld begin mei meteen naar de rechter toen Opta de eis oplegde om internetaanbieder Tiscali een dsl-product aan te bieden zonder de nu verplichte bijkomende verkeerskosten. Een maand daarvoor vroeg KPN de rechter een Opta-boete voor weigering van informatie over internetdiensten ongedaan te maken. Procedures zonder appèlmogelijkheden, die volgens Arnbak in andere landen gebruikelijk zijn bij prijsmaatregelen in een sector, zouden de rechtsgang in de toekomst aanzienlijk moeten versnellen. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.