Mobiele werkplek langzaam van de grond

Enthousiasme over concept, vragen over techniek

Het concept mobiel werken ontmoet alom enthousiasme. Desondanks komt het langzaam van de grond. De leveranciers hebben nu de handen ineengeslagen om te wijzen op de oplossingen voor technische problemen. De tijdens Cebit 2003 opgerichte Mobile Enterprise Alliance was daarom vorige week prominent aanwezig op het Europese iForum.

Vodafone en wlan
Waar op dit moment de interesse van ict-gebruikers ligt kon vorige week worden gepolst bij het iForum van Citrix in Edinburgh. Met 1500 bezoekers was het evenement volledig uitverkocht, in de huidige markt een bijzondere situatie. De bezoekers wilden vooral informatie over de roi (return on investment) van ict, terwijl op technisch gebied, net als een jaar eerder, de mobiele werkplek een belangrijke plaats innam. De presentaties van telecomaanbieders Vodafone en O2 werden dan ook goed bezocht. De eerste kondigde onder meer aan zijn activiteiten op de zakelijke markt in de loop van dit jaar uit te breiden met wlan-oplossingen.
De barrières die een snellere invoering van de mobiele werkplek in de weg staan zijn vooral technisch van aard. In de praktijk is het moeilijk voor bedrijven om hun medewerkers eenvoudig van buitenaf toegang te geven tot bedrijfsgegevens. Aan de gebruikerskant staat de grote diversiteit aan apparatuur de mobiele werkplek in de weg. Tegelijkertijd draaien bij grote ondernemingen honderden verschillende applicaties. Ivan Donn, directeur mobiele applicaties bij Vodafone: "Apparatuur-onafhankelijke applicaties bestaan wel, maar ik heb nog nooit apparatuuronafhankelijke roi gezien."

Voorbeelden

Om gebruikers de weg te wijzen is daarom op Cebit de Mobile Enterprise Alliance (MEA) opgericht. Met Vodafone als recentste deelnemer staat het aantal leden momenteel op 450. Een van de doelen is om case studies te verzamelen als voorbeeld voor potentiële gebruikers. Voorzitter Traver Gruen-Kennedy: "Uiteindelijk gaat het om de roi. We moeten duidelijk maken dat de productiviteit van medewerkers groter wordt. Dat kunnen we doen door voorbeelden te publiceren op onze website uit de detailhandel, transport en logistiek, en de gezondheidszorg. Hier gebeurt veel op mobiel gebied." Evangelisatiewerk alleen is niet genoeg. Het is zeker zo belangrijk dat er open standaarden komen. Gruen-Kenedy: "Nu is het nog zo dat implementaties per klant en per applicatie apart worden bekeken."
Tijdens het iForum presenteerde het Britse onderzoeksbureau QNB cijfers waaruit bleek dat 85 procent van de Europese bedrijven wel mobiele oplossingen wil aanbieden, maar dat meer dan de helft van de respondenten niet weet hoe ze dat moeten aanpakken. Ook over de kosten en de beveiliging leven nog veel vragen.

Failliet

De aarzelende houding van gebruikers over de mobiele werkplek leidt ertoe dat kleine ondernemingen nog weinig kans maken op deze markt. Vooral grote aanbieders met een langere adem zijn in staat de aanloopverliezen te overbruggen. In Nederland is vorige maand Unixs failliet gegaan, een onderneming die werkte aan elektronische mobiele patiëntendossiers. Het bedrijf gold aanvankelijk als een veelbelovende aanbieder van mobiele dataoplossingen, waar durfkapitalisten in verschillende rondes circa negen miljoen euro in hebben gestoken. Pinkroccade zet de activiteiten voort. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.