Hitachi zet Pilot P9-mainframes in de markt

Hitachi Data Systems (HDS) heeft zijn nieuwe reeks Cmos-mainframes (complementary metal oxyde semiconductor) met de naam Pilot P9 gepresenteerd. Deze plug-compatibele S/390-machines worden vergezeld van fanfare over de geschiktheid voor elektronische commercie, bedrijfsautomatisering (erp) en serverconsolidatie.

De Pilot P9-serie is Hitachi's implementatie van IBM's nieuwe G6-processor die reeds is verwerkt in de S/390-reeks van diens mainframes. Hitachi-dochter HDS heeft enkele uitbreidingen aangebracht, waaronder run-time extensies aan de systeemsoftware en de eigen virtual server facility (vsf) voor het opdelen van de machine in meerdere partities. Door deze aanpassingen zou de Pilot P9 de G6 van IBM op sommige gebieden voorbijstreven. Volgens de fabrikant haalt een Pilot P9 met dertien instructie-processoren (ip's) bijna 1700 mips (miljoen instructies per seconde).

Fakkel overnemen

De inkomsten die Hitachi verkrijgt uit zijn serie bipolaire Skyline-mainframes zijn gestaag aan het afnemen, onder meer veroorzaakt door druk van IBM's nieuwste generatie S/390-processoren. De Skylines zijn gebaseerd op de eigen processortechnologie van HDS. Analisten verwachten dan ook dat de verkoop van Pilot P9-machines spoedig hetzelfde niveau zal bereiken als dat van de huidige Skylines. Terwijl het aantal verkochte mainframe-mips in de markt blijft stijgen, neemt de prijs-per-mips scherp af.

Laatste

Overigens is de Pilot P9-serie de laatste reeks mainframes die Hitachi kan baseren op het ontwerp van IBM's cmos-microprocessor. Die computerleverancier heeft enkele maanden geleden namelijk aangegeven dat het wil stoppen met het verstrekken van licenties van zijn processor aan andere mainframefabrikanten. Dat zal eind dit jaar gebeuren. HDS heeft al gereageerd met de aankondiging een eigen cmos-ontwerp te hebben dat de vlag kan overnemen. Het bedrijf wil de bipolaire architectuur van zijn Skyline-systemen gedurende de komende vier jaar laten samengaan met de cmos-architectuur. De komende maand komt Hitachi met details hierover naar buiten.
 
Samenwerking met Sun
Hitachi Data Systems overweegt een samenwerking met Sun Microsystems om diens Solaris-servers te verkopen als het Unix-segment van zijn productreeks. De Hitachi-dochter wil zich opwerpen als leverancier van complete oplossingen en vult zijn bereik nog wat op.
Indien deze overeenkomst doorgang vindt, betekent dat een flinke klap in het gelaat van Sun-concurrent Hewlett-Packard. Die computerfabrikant verkoos twee weken terug Hitachi boven EDS als leverancier van opslagsystemen voor zijn Unix-systemen.
Verder heeft Hitachi in thuisland Japan al langere tijd een relatie met HP wat betreft de wederverkoop van diens HP-UX-systemen. Tot slot werken de twee ook samen aan de ontwikkeling van die Unix-variant voor Intels 64-bit processorarchitectuur (IA-64). Aan de andere kant heeft HDS echter ook oem-overeenkomsten voor Unix-systemen met computerfabrikanten Bull SA en Sequent Computer Systems.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.