Hewlett-Packard lanceert middleware voor Internet

E-speak steekt Jini en Biztalk naar de kroon

Dit artikel delen:

Hewlett-Packard onthulde vorige week zijn middleware-initiatief voor Internet. Het bedrijf beweert als eerste met een set algemene diensten voor elektronische handel op de markt te komen. Dit zogenoemde E-speak, voorheen bekend onder de codenaam Fremont, zou Sun Microsystems' Jini en Microsofts Biztalk de loef afsteken.

HP brengt zijn e-handel-technologie in de loop van de komende paar kwartalen uit. E-speak is in wezen een stuk middleware dat bemiddelt tussen applicaties op een Internet-apparaat (PC, web-telefoon, enz.) en diensten die geschikt zijn gemaakt voor de Fremont-omgeving. Hierbij valt te denken aan diensten voor beveiliging, betaling en verzending.
HP zegt dat Fremont de ontwikkeling van elektronische commercie in een stroomversnelling zal brengen. De software moet automatisch verbindingen tot stand brengen tussen diverse applicaties en verschillende apparaten op Internet. Dit alles vertoont opvallend veel overeenkomsten met Jini van Sun, maar ook met Microsofts Biztalk. Die laatstgenoemde technologie heeft vooralsnog echter alleen betrekking op PC's en servers.

Koppelen

Hewlett-Packard onderhandelt met Microsoft over het koppelen van hun respectievelijke technologieën. Die softwarefabrikant kondigde in maart met veel tromgeroffel zijn raamwerk voor elektronische handel aan, maar zit naar verluidt nog in de beginfase van de ontwikkeling. HP's product is het resultaat van vijf jaar laboratoriumwerk, aldus de fabrikant.
E-speak is, net zoals Microsofts 'e-commerce'-raamwerk, gebaseerd op standaard Internet-technologieën, waaronder XML (extended markup language). De Jini-technologie van Sun is gebaseerd op diens Java, dat inmiddels - zij het officieus - ook wel onder de noemer standaard valt. De nieuwe HP-software draait als een laag bovenop Unix-besturingssystemen en Windows NT. Het bestaat uit vier componenten: een universele diensten-interface, een software runtime-bemiddelingsomgeving, een reeks bouwstenen voor het scheppen van nieuwe diensten en tot slot een kit voor het ontwikkelen en inzetten van diensten door eindgebruikers.

Vrijgeven

De broncode van die Internet-middleware zal waarschijnlijk vrijelijk beschikbaar zijn voor ontwikkelaars. Dit melden bronnen binnen het bedrijf in een interview met VNU Newswire. Door de broncode van E-speak vrij te geven, wil HP zijn technologie zo breed mogelijk geaccepteerd krijgen. "Wij willen niet dezelfde fout maken als Sun", aldus een woordvoerder. Java-schepper Sun Microsystems was aanvankelijk onderhevig aan kritiek omdat het strikte licentievoorwaarden stelde aan het gebruik van de platformonafhankelijke Java-technologie. Die controle is eind vorig jaar voor een groot deel opgeheven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.