Sun eist 100 procent Java in Windows 98

Sun Microsystems wil Microsoft middels een gerechtelijk gebod verplichten een officiële implementatie van Java op te nemen in het aanstaande Windows 98. Sun diende hiervoor een verzoek in bij een Amerikaans gerechtshof in San José. Het lijkt niet waarschijnlijk dat dit de lancering op 25 juni van Microsofts omstreden besturingssysteem zal vertragen.

Juristen die deze nieuwste rechtszaak tegen de softwarefirma volgen, menen dat voor Sun op die manier de deur openblijft bij de onderhandelingen over Microsofts gebruik van Java. De huidige aanklacht is een uitbreiding van het reeds bestaande geschil over de programmeertaal annex platform. Sun beschuldigt Microsoft nu van oneerlijke concurrentie en van inbreuk op auteursrechten. Windows 98 moet naast de Runtime Java-bibliotheek van Microsoft, ook die van de oorspronkelijke leverancier zelf bevatten.

'Java-loos'

Het softwareconcern van Bill Gates staat nu voor de keuze. Het kan Windows 98 volledig compatibel maken met de nieuwste, officiële Java-versie van Sun, of het kan die nieuwste Java Runtime Environment op de CD-rom meeleveren. De derde mogelijkheid is dat het bedrijf alle incompatibiliteit verwijdert uit Windows 98 en het daarmee in wezen 'Java-loos' maakt. Wat Sun betreft, wordt Windows 98 uitgerust met zijn Java-versie of helemaal niet. Een uitspraak in deze zaak wordt echter pas eind juni of zelfs begin juli verwacht.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.