IBM doet das af

Officieel aanwijzen van Gerstner-opvolger Palmisano belooft veranderingen

De veelgeroemde IBM-president Louis Gerstner liet vorige week weten dat zijn opvolger inderdaad Samuel Palmisano zal zijn. Terwijl het concern nog altijd niets wil zeggen over het tijdstip van de opvolging - het arbeidscontract van de zestigjarige Gerstner loopt op 1 maart 2002 af - houdt het uiteindelijke aantreden van de nieuwe leider veel veranderingen in.

De 49-jarige Palmisano is sinds september vorig jaar president van het bedrijf. Hij krijgt op termijn de titel van ceo (chief executive officer) en waarschijnlijk ook die van voorzitter van de directieraad. De afgelopen maanden werd reeds aangenomen dat Palmisano de troonopvolger van Gerstner is. Die huidige IBM-leider zei vorige week dat het bedrijf nu bezig is met de vorming van een nieuw managementteam en dat Palmisano naar voren is gekomen als een geschikte leider.
Terwijl Gerstner de afgelopen acht jaar de strategie voor IBM uitstippelde, was Palmisano dicht betrokken bij de uitvoering daarvan. De kroonprins werkt al 28 jaar voor IBM en heeft diens producten zowel ontwikkeld als verkocht. Dit staat in schril contrast tot Gerstner, die ten tijde van zijn aantreden in 1993 bij het toen financieel verzwakte IBM weinig it-kennis en ervaring had.

Vrijetijdskledij

De twee topmannen verschillen in meer opzichten. Gerstner is volgens ingewijden meer een intimiderende, beleid-opleggende manager, terwijl zijn opvolger een minder nadrukkelijk aanwezige persoonlijkheid is die goed kan samenwerken. Daarnaast hecht Gerstner aan de IBM-traditie van strakke pakken en is Palmisano losser in zijn uitstraling. Zo hield hij zijn toespraak op de Linuxworld-conferentie in vrijetijdskledij.
Gerstner sneed zijn komende pensioen aan tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met Wall Street-analisten. Hij omschreef zichzelf als een dinosaurus, maar voegde daaraan toe dat de berichten over zijn afscheid schromelijk zijn overdreven. De topman houdt nog altijd de optie open om een positie te behouden in de directieraad.
Verder wilde hij bevestigen noch ontkennen dat hij de bijeenkomst voor financieel analisten volgend jaar weer zou voorzitten. "We plannen niet zover vooruit bij IBM", grapte Gerstner. Hij laat momenteel geen details los over het tijdstip van zijn vertrek, maar zegt wel dat de machtsoverdracht op zeer korte termijn kan beginnen. Dat moment zal niet alleen een andere leider voor IBM inluiden, maar ook een andere stijl voor de gehele onderneming.

Reeds aangegeven

De op stapel staande wijzigingen bij IBM zullen deels voortborduren op de nieuwe koers die reeds is aangegeven door Gerstner. Het concern zet meer in op dienstverlening, met name voor webtoepassingen. Hiertoe voorziet de it-leverancier zijn zware 'back-end' applicaties van ondersteuning voor enkele standaarden die interactie tussen bedrijven (b2b) en hun it-systemen stroomlijnt.
"De belangrijkste software in de genetwerkte wereld is niet meer het besturingssysteem. Het is de open middleware die alle servers, applicaties en informatie-apparaten met elkaar verbindt", verklaart Gerstner het nieuwe groeistreven van zijn bedrijf. De topman erkent dat de groei van IBM's dienstendivisie ook gunstig is voor de softwaregroep.
Onderzoeksbureau IDC schat dat de wereldwijde markt voor middleware ten dienste van elektronische handel tegen het jaar 2005 goed is voor een omzet van vijftig miljard dollar. Marktanalistenbureau Forrester is een zelfde mening toegedaan en meent dat de eerste leveranciers in die markt een voorsprong krijgen.
Ook onderzoeksbureau Gartner voorziet gouden dienstentijden; tegenover elke dollar die wordt gespendeerd aan middleware en installatie daarvan, staat vijf tot twintig dollar voor de integratie met gescheiden backend-systemen. IBM herijkt dan ook, naast zijn softwaregroep, zijn Global Services-tak. Die divisie is deze week voorzien van een nieuw dienstenprogramma om systeemintegratie en bedrijfsconsultancy te bieden aan ondernemingen die E-technology voor elektronische handel implementeren.
De Global Services-groep heeft op dit moment nog uit te voeren opdrachten liggen ter waarde van negentig miljard dollar, aldus Gerstner. "Dienstverlening is niet een activiteit die je kunt inkopen, hoewel sommige van onze concurrenten dat wel proberen", haalt de topman uit naar de geschrapte intenties van Hewlett-Packard en de mogelijke plannen van Microsoft.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.