Mac OS X loopt half jaar vertraging op

De tiende uitvoering van het Macintosh-besturingssysteem, Mac OS X, is uitgesteld tot januari 2001. Dit deelde Apple-president Steve Jobs vorige week mee op de ontwikkelaarconferentie van de Macintosh-fabrikant. De verwachte onthulling van Mac-machines met twee of meer G4-processors bleef eveneens uit.

Mede-oprichter Jobs beloofde wel een publieke bèta-testperiode die komende zomer plaatsvindt. Hiermee loopt het Mac OS X, dat is gebaseerd op Unix-technologie van Jobs' tweede bedrijf Nextstep, een vertraging op van ongeveer zes maanden. Het besturingssysteem had eigenlijk deze zomer uit moeten komen. President Jobs liet tijdens de Macworld Expo in januari echter al doorschemeren dat die planning kon uitlopen.

Publieke bèta

De openbare bèta-testperiode vindt deze zomer plaats en stelt Mac-gebruikers in staat een voorproefje te nemen op het langverwachte Mac OS X. Apple beperkt de uitgifte van bèta-software gebruikelijk tot alleen applicatie-ontwikkelaars. Deze hebben op de conferentie van vorige week al de vierde ontwikkelaarsversie ontvangen. Het nu bekendgemaakte uitstel geeft ontwikkelaars ruim de tijd om te zorgen dat hun producten goed werken op het aanstaande Mac-besturingssysteem. Apple wil op die manier de compatibiliteitsproblemen vermijden zoals die in oktober vorig jaar het Mac OS 9 omringden.
President Jobs herriep begin deze week zijn belofte dat alle Macintosh-computers vanaf januari zijn voorzien van het nieuwe besturingssysteem. Kopers van die nieuwe computers hebben de keuze Mac OS X voorgeïnstalleerd te krijgen. Tegen die tijd zou Apple ook klaar moeten staan met multiprocessor-machines. Het tiende Mac OS bevat namelijk enkele verbeteringen op het vlak van symmetric multi-processing (smp), terwijl de leverancier sinds medio 1997 geen multi-processorcomputers meer fabriceert.

Nog geen smp

Apple werkt al sinds vorig jaar zomer aan een dual-processor Power Mac G4, codenaam Mystic. Voorafgaand aan de ontwikkelaarconferentie deden geruchten de ronde dat de fabrikant deze machine zou onthullen. De Mac-producent heeft wel achter gesloten deuren een technologiedemonstratie gegeven van een tweeweg G4-systeem.
Analisten merkten op dat het weinig nut heeft dergelijke machines nu al te onthullen aangezien Mac OS X pas gebruik maakt van de mogelijkheden die meerdere processors bieden. De officiële onthulling van smp-Macs zou volgens ingewijden toch dit jaar nog kunnen plaatsvinden en wel in juli op de Macworld Expo te New York.
Het wachten is ook op de verbeterde Plus-uitvoering van Motorola's Power-PC G4-processor. Die risc-chip (reduced instruction set computing) is uitgerust met speciale multimedia-instructies (Velocity Engine) en moet kloksnelheden halen vanaf 700 MHz.  JB
 
Apple ontkent bestaan iPalm
Marketing-president Phil Schiller van Apple ontkent dat de Macintosh-fabrikant een eigen versie van de bekende Palm-computer ontwikkelt. Berichten over een zogenoemde iPalm doen al geruime tijd de ronde. Het is opmerkelijk dat Apple dit nu ontkent. Normaliter weigert het bedrijf in te gaan op berichten over producten die niet officieel zijn aangekondigd. De speculatie over een Apple-handcomputer met het Palm OS is dan ook hevig opgelaaid naar aanleiding van deze officiële ontkenning. Vorig jaar gaf Apple-president Steve Jobs al toe dat hij heeft geprobeerd Palm over te nemen van de toenmalige moeder 3Com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker