Krassen op microspiegels Texas Instruments

Texas Instruments stopt met de ontwikkeling van digital-micromirror devices (DMD's) voor printers. TI begon al in de jaren zeventig met de ontwikkeling van chips waarop duizenden afzonderlijk manipuleerbare microspiegeltjes zitten. Waarnemers schatten dat Texas Instruments tot nu toe 1 miljard dollar in de microspiegeltjes stak. TI is nu tot de conclusie gekomen dat het geen zin meer heeft om DMD's voor printers te blijven ontwikkelen.

In het verleden maakte TI een rij van 512 microspiegeltjes die als optische printkop in elektrofotografische printers dienst deed. Het principe is hetzelfde als voor laserprinters. De lichtbundels die van de microspiegeltjes reflecteren brengen een statische lading aan op een kunststof drukrol. Op de geladen stipjes blijft de tonerinkt kleven, waarna het patroon onder verwarmen op papier wordt gedrukt. Onder meer KLM en de Amerikaanse maatschappij Northwest Airlines gebruiken deze spiegelkoppen in hun ticket-printers.
DMD's zijn ook te gebruiken in tv-projectiesystemen. TI demonstreerde al systemen met heldere bioscoopscherm-grote projecties. Het bedrijf spreekt tegen dat ook het DMD-project voor projectie-tv zal worden stopgezet, maar brengt juist naar buiten dat het de productiecapaciteit voor deze instrumenten aan het verhogen is. Voor digitale projectie-tv zijn chips met miljoenen microspiegeltjes nodig (één microspiegeltje regelt de belichting van één pixel).
TI begon in de jaren zeventig al met de spiegelchip-technologie. Begin jaren negentig demonstreerde TI de eerste commerciële modellen voor projectie-tv, maar winstgevend is het tot dusver niet. RR

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-23T00:00:00.000Z René Raaijmakers